Under det senaste året har 24 deltagare från olika föreningar som verkar under ABF-Åland deltagit i flera internationella kurser genom Erasmus plus.
– Det var ett rätt omständligt jobb att söka pengarna. Men helt klart värt det, säger Mia Hanström, som är verksamhetsledare för ABF Åland.
Erasmus plus kopplas kanske främst ihop med olika former av utbyten inom universitetsvärlden.
– Men det finns till även för det informella lärandet och folkbildning. Också idrotts- och ungdomsorganisationer kan söka den här typen av pengar.
Stärka föreningslivet
ABF Åland har projektet ”Livslångt lärande 2024” och det är inom ramen för det projektet som Erasmuspengarna har sökts.
– Tanken har varit att stärka det åländska föreningslivet och hållbarhetsarbetet på Åland, säger Mia Hanström.
Det har varit fokus på fyra delområden, nämligen ledarskap, digitalisering, hållbarhet och internationellt samarbete.
– Många föreningar behöver till exempel stärka sitt ledarskap.
Kurserna har genomförts i bland annat Grekland, Litauen, Sverige, Danmark och Österrike.
”Proffsigt”
Två som har fått åka i väg på kurs är Anita Karlsson och Sari Mattsson. De deltog i en kurs om kvinnofrid i Uppsala och Norrtälje genom Ålands feministparaply.
– Jag fick mycket ny kunskap. Allt var proffsigt och föreläsningarna var väldigt bra. De byggde på ny forskning, säger Anita Karlsson.
Fakta
Det här är Erasmus plus:
• EU:s program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt i EU.
• Programmets budget beräknas bli 26,2 miljarder euro. Det är nästan dubbelt så mycket som budgeten för det tidigare programmet (2014–2020).
• Erasmusprogrammet 2021–2027 har fokus på social delaktighet, den gröna och den digitala omställningen och ungas delaktighet i det demokratiska livet.
• Programmet stöder arbetet med det europeiska området för utbildning, handlingsplanen för digital utbildning och den europeiska kompetensagendan.
Sari Mattsson håller med.
– Det var viktigt att träffa så många andra som jobbar med de här frågorna, säger hon.
Charlotta Wallén-Eriksson deltog i en kurs som hette ”Art of hosting” i Göteborg via ABF.
– Det handlade bland annat om olika samtalsmetoder.
Ger skjuts
Andra föreningsmedlemmar åkte till Grekland på en kurs om volontärskap för aktiva medborgare i framtiden och till Danmark på en kurs som hette ”Lego Serious Play”.
ABF-Åland kommer att ansöka om Erasmus plus-pengar på nytt.
– När jag ser vilken skjuts det gett för dem som åkt inser jag att det är värt mödan att söka igen. Det är väldigt värdefullt både för personerna och föreningarna. Det är också speciellt att få åka tillsammans med medlemmar från flera olika åländska föreningar och sedan knyta nya internationella kontakter, säger Mia Hanström.
Efter hemkomsten ska deltagarna dela sina nya kunskaper genom olika öppna evenemang för sina och andra organisationer och allmänheten.
– Projektet har ökat kännedomen om EU:s investeringar i vuxenutbildning, säger Mia Hanström.