Årets företag 2007 heter Eriksson Capital.
-Vi försöker hålla oss till "business to business", sammanfattar koncernens vd Trygve Eriksson affärsfilosofin.
NÄRINGSLIV Ålands företagareförening delar ut priset till årets företag för 17:e gången. Syftet med priset är att sporra företag och entreprenörer till nya ansträngningar och att premiera satsningar och projekt som når utöver det vanliga.
Och Eriksson Capital är något utöver det vanliga inom det åländska näringslivet. Man äger bland annat företagen Optinova och Visko Teepak som är verksamma inom tillverkningsindustrin och som i första hand säljer sin produkter på export utanför Åland och Finland.
-Den globala verksamheten gör oss annorlunda på Åland, säger Trygve Eriksson.
Nytt plan till Air Åland
I motiveringen till att Eriksson Capital får årets pris nämns ord som kraftfull utveckling, omfattande miljöinvesteringar och god lönsamhet. En annan sak som uppmärksammas av juryn är att Eriksson Capital aktivt tagit del i att säkra landskapets flygtrafik.
-Man måste kunna flyga till och från Åland, säger Trygve Eriksson.
Eriksson Capital är både delägare i flygbolaget Air Åland och ägare till Alandia Air, som äger de tre flygplan som Air Åland leasar.
-Och vi skrev just under på ett fjärde flygplan, säger han.
Syftet med det fjärde planet är att Air Åland framöver även ska ha ett reservplan till sitt förfogande.
"Business to business"
Omfattande miljöinvesteringar nämns i motiveringen. Är det något ni går in för?
-Det kan man verkligen säga. I Hangöenheten har vi gjort en massiv investering för att förbättra vatten- och luftreningen i den cellulosabaserade tillverkningen av korvskinn.
Har ni något särkilt motto inom företaget?
-Vi har en viss tanke om vad i går in i, även om vi är ett konglomerat. Vi försöker hålla oss till business to business, alltså att vi handlar med andra företag och inte gentemot konsumenter.
Omsätter 180 miljoner
Koncernen har cirka 1.300 anställda, varav drygt 200 på Åland. Så många fler siffror vill egentligen inte Trygve Eriksson dela med sig av om koncernen. Han visar visserligen upp den tjocka lunta som utgör det interna bokslutet för 2006.
-Men vi ger inga siffror, säger han och skrattar.
Han gör ändå en grov uppskattning av den förväntade omsättningen under 2008. Omsättningen säger ändå ingenting, som han uttrycker det.
-Cirka 180 miljoner euro. Om inte dollarn blir värdelös och världen faller samman.
Vill ha lagarbete
Har det någon betydelse att ni utsetts till Årets företag på Åland?
-Det är väl roligt. Det är inte den största händelsen, med det är kul.
Behöver ni bli bättre på någonting?
-Jo, man blir aldrig färdig. Det krävs en ständig förändring, annars är man inte med långsiktigt.
Vilken är den största utmaningen för framtiden?
-Att skapa ett bra teamarbete. Det är människor som gör det här, inte jag eller styrelsen. Företagen drivs väldigt självständigt. Alla funktioner finns ute på varje företag, säger Trygve Eriksson.
I juryn som utsett årets företag har fem medlemmar ingått: Ålands företagareförenings ordförande Dick Jansson, Ålandstidningens annonschef Stig Kottelin, försäkringstjänsteman Herbert Karlsson vid Alandiabolagen, Nordeas kontorschef Jan-Erik Rask och Nils-Olof Mattsson, vd för fjolårets vinnarföretag Eckerö golf.
Ålandstidningen