Flera läsare har hört av sig till Ålandstidningen om vilka regler som gäller för extraljus. Någon har vid besiktningen blivit beordrad att demontera dem. Nu har frågan aktualiserats efter att Ömsen lanserat ett extraljusbidrag.
Vi vidarebefordrade frågan till Bengt Johnsson som är sektionsansvarig för besiktning på Fordonsmyndigheten. Han konstaterar först att antalet tillåtna extra fjärrljus, eller helljus som de vanligen kallas, är beroende av vilken typ av originalstrålkastare bilen har och hurdana extraljus det gäller.
– Alla strålkastare har ett så kallat referenstal som finns angivet på glaset, vanligen 17,5. Summan av referenstalen för bilens ordinarie fjärrljus och extraljusen får vara högst 100. Sedan några år tillbaka får man ha max fem fjärrljus, alltså tre extraljus, men däremot är det inte säkert att de får plats på bilen.
Placeringen viktig
Bengt Johnsson påpekar att det blir allt mindre plats för montering av extraljus på nya bilar i takt med att fronterna blir lägre och kylargrillarna försvinner.
– Dessutom blir fronterna allt mer tekniska med olika sensorer och kameror. Därför gäller det att vara noggrann med placeringen, annars kan systemen slås ut.
Extrajusramper med led-teknik har därför blivit populära och en ramp räknas som ett fjärrljus.
– Däremot är deras belysningseffekt betydande i förhållande till referenstalet.
Måste vara godkända
Alla extraljus ska också vara EU-godkända.
– Saknas E-märkningen räknas det som ett arbetsljus och det är inte godkänt att ha riktat framåt på vanliga bilar. Det är tillåtet bara på räddningsfordon och specialfordon, exempelvis på elandelslagets arbetsbilar.
Extra fjärrljus ska monteras innanför de befintliga strålkastarna. Däremot kan de monteras högre än dessa, till exempel på taket, vilket blivit vanligt på lastbilar och bussar, eller på flakbågen på en pickup.
Bengt Johnsson uppmanar bilägare som är osäkra att kontakta Fordonsmyndigheten.
– Ring oss på besiktningen eller kom hit så reder vi ut vad som gäller innan man lägger ut pengar eller börjar skruva.
Dimljus vid behov
Allt fler bilar har dimljus som standard, men de används lite när som helst. Enligt reglerna får särskilda dimljus användas vid nedsatt sikt, till exempel vid snöfall eller dimma, tillsammans med bilens ordinarie belysning.
Polisen har också på senare tid oftare ingripit mot bilister som kör med dimljus även i klart väder och mot dem som kör med enbart dimljus.
Det är skäl att påpeka att nyare bilar ofta har särskilda varselljus med varierande utformning, som kanske kan misstas för dimljus.
Ifrågasätter nitiskhet
Flera bilägare har på senare tid kontaktat Ålandstidningen efter att deras bilar blivit underkända till följd av att man monterat led-lampor i parkeringsljusen. I ett fall gjordes det på grund av att lamporna är svåråtkomliga och det krävs demontering av både hjul och innerskärmar för att byta ut dem.
– Jag bytte till led-lampor som har betydligt längre livslängd och drar mindre energi, men det dög inte, säger en drabbad som anser att det är överdriven byråkrati.
Enligt Bengt Johnsson följer man på besiktningen bestämmelserna.
– Parkeringsljusarmaturen är avsedd för en viss typ av glödlampa. Led-lampor är tillåtna bara om de ingår i utrustningen från tillverkaren. Jag förstår att man kan tycka att det är lite överdrivet, men sannolikt kommer belysningsreglerna att ses över när fordonslagen ändras nästa gång.