Ålandstidningen berättade i onsdags om rapporten i vilken Transportstyrelsen riktar skarp kritik mot arbetsmiljöarbetet ombord på ms Cinderella.
Från Viking Lines håll berättade man efter att Ålandstidningen uppmärksammat rapporten att en del av kritiken härrör från en konflikt med Seko där parterna inte kunnat komma överens om hur skyddsombud ombord på färjan ska väljas.
– Den konflikten har väntat på ett avgörande från Transportstyrelsen. Mycket av det som framförs i rapporten hänförs till konflikten men rapporten sammanställdes innan vi hade vidtagit alla åtgärder, sa Lena Marcus, personalchef på Viking Line då.
Ingen konflikt
Men att det skulle handla om något utpräglad konflikt håller Oskar Lindskog, som säger att Seko i många år påtalat brister i miljöarbetet på Cinderella, inte med om.
Han menar snarare att man som sociala parter på arbetsmarknaden har olika uppfattningar. I det här fallet handlar det främst om vad lagstiftningen säger om ombordanställd personal.
– Där har rederiet och Seko olika uppfattningar. Vem och vad man räknar in i det begreppet? Vi har försökt medla fram en lösning och lämnat flera förslag. Det handlar om demokrati, ingen ska kunna säga att de inte har haft möjlighet att rösta när skyddsombud väljs på avdelningarna.
Enligt Oskar Lindskog har liknande diskussioner förts med övriga rederier.
– Men just nu är det bara Viking Line som har motsatt sig. Med övriga rederier har vi diskuterat fram en lösning för att kunna garantera demokratiska val.
Vill inte samarbeta
Oskar Lindskog säger att Seko har samstämmiga uppgifter med Transportstyrelsen vad gäller hög arbetsbelastning, höga sjuktal, stor personalomsättning och trakasserier ombord på fartyget.
– Jag kan inte gå in på personärenden men rent generellt har vi noterat de här sakerna. Så ser det ut inom färjetrafiken och det beror till stor del på psykosociala delar. När det gäller trakasserier har vi fått indikationer på att det förekommer på fartyget.
Han säger att Seko i flera år påpekat att förändringar måste till inom det psykosociala arbetet för att få anställda att må bättre på arbetsplatsen.
– Men det har fortsatt förekomma i ungefär samma utsträckning och det är det som är oroväckande. När det gäller andra frågor har vi ett väldigt gott samarbete med rederier som parter men när det gäller arbetsmiljö vill man inte samarbeta. Vilket är synd då jag tror att många problem kunde lösas.
Strukturellt problem
Till viss del är det ett strukturellt problem i hela branschen, menar han.
– Rederierna slimmar besättningen och det blir bara tuffare och tuffare. Det är svårt, men tittar man generellt på det här fartyget så får vi indikationer på att det finns många psykosociala aspekter som inverkar.
Hur länge har man fått sådana indikationer?
– Jag kan bara svara att det varit så i några år men det såg säkert ut så även före min tid. Det är en fråga som inte tas på samma allvar som många andra frågor.
Kevin Eriksson