Det är fem cyklister med Kiki Alberius-Forsman i spetsen om samlats vid S:t Görans kyrka i Mariehamn för att tillsammans pilgrimscykla till S:t Olofs kapell i Lemböte där en mässa hålls av kyrkoherden Benny Andersson. Tidigare har man firat dagen i S:t Olofs kyrka i Jomala och på Kastelholms slott.
Varför ordnas en pilgrimscykling i år till mässan?
– Vi har tidigare pilgrimscyklat utmed St Olav waterway, Olofsleden, som går över Åland. Då har vi cyklat till de kyrkor som ligger längs leden. Därför tyckte jag att vi kunde ordna en pilgrimscykling även till mässan i S:t Olofs kapell, säger Kiki Alberius-Forsman.
Hon berättar vidare att det i år är 992 år sedan S:t Olof drog över Åland mot Norge för att kristna människor. Men den 29 juli 1030 dör han då hans män råkar i strid.
– Det sägs att Tore Hund var den som lade in nådastöten och en droppe av Olofs blod hamnade på Tore Hund lår och läkte hans sår, samtidigt blev det solförmörkelse. I dag ligger Olof begravd vid Nikarosdomen i Trondheim i Norge.
Kiki Alberius-Forsman berättar också att enligt Valdemar Nyman är Lemböte en av de troligaste platser som Olof besökte på sin väg genom Åland.
S:t Olof är inte bara Ålands skyddshelgon han är också skyddshelgon för resande på Östersjön.
– Enligt gamla kyrkböcker kan man läsa att banditer och mördare på Åland måste vandra till Olofs grav i Trondheim som straff, säger Kiki Alberius-Forsman.
Yxorna är borta
Vid pilgrimscyklingen finns det minnesmärken över S.t Olof på vägen. Bland annat finns han på Jomalas kommunvapen.
– S:t Olof finns även avbildad i både Brändö kyrka och Lemlands kyrka och på flera andra platser i Norden. Men på alla skulpturer håller han fram en tom hand där det borde finnas ett svärd. Men det har blivit stulet från de flesta skulpturerna.
I Sunds kyrka har det funnits en skulptur av Olof och även i Hammarlands kyrka. Sunds skulptur såldes till Åbo slott och den i Hammarland är försvunnen sedan 1500-talet.
Mera information och historien om Olof finns att läsa i Sanct Olof, åländsk årsbok för kyrka och kultur.
Det är snart dags för gruppen med, förutom Kiki Alberius Forsman, även Gita Häggblom, Britt-Marie Lundberg, Margaretha Flink och Christer Aaltonen att starta pilgrimscyklingen.
Flera av de som nu är med och cyklar har tidigare pilgrimsvandrat.
– Jag har vandrat tidigare så jag tänkte att jag skulle känna på hur det är att ta cykeln i dag, säger Gita Häggblom.
Samma sak är det för Margaretha Flink. Christer Aaltonen har varit med och pilgrimscyklat tidigare. Han ser det som en bra motion samtidigt som det är en upplevelse.
Ingen sällskapsresa
Pilgrimscyklingen sker i sakta och försiktigt tempo så att alla kan hänga med.
– Det är inget motionslopp och ingen tävling. Det är inte heller någon sällskapsresa. Man får använda kroppen, reflektera och fundera i naturen. Jag tror att det behövs nu för tiden i större utsträckning än tidigare, säger Kiki Alberius-Forsman.
När cyklisterna beger sig i väg är det första delmålet Lemströms kanal.
– Där ska vi stanna och ta en glass och njuta, säger Kiki Alberius-Forsman.
Sedan hoppas de på att vara framme i god tid före klockan 14 då mässan i S:t Olofs kapell börjar.
– Efter det blir det kaffe ute i det fria, säger Kiki Alberius-Forsman.
Innan de hoppar på cyklarna ber de tillsammans S:ta Birgittas pilgrimsbön tillsammans.