Sedan 2015 har Katthjälpen på Åland funnits för att bland annat fånga in förvildade katter, se till att de blir kastrerade och även att de får komma till jourhem där de får stanna tills de blivit socialiserade och kan säljas.
– Många tror att vi har katter i lager för den som vill ha en katt. Men så är det inte. Innan vi kan fånga en vildkatt måste vi ha ett jourhem. Därför blir många kanske fundersamma då de ringer oss och säger att de har hittat en förvildad katt som de vill att vi hämtar. Det kan vi inte göra innan vi har ett jourhem, säger Mita Guldbrandsen.
Ett annat missförstånd är att Katthjälpen ordnar kastreringshelger.
– Människor tror att vi fångar in katter på måfå och sedan släpper ut dem igen. Men så är det inte. Vi fångar in katterna vid en speciell gård och sedan förs de tillbaka till den gården, säger Mita Guldbrandsen.
Hon berättar att förvildade katter finns överallt på Åland.
– Vi vill hjälpa till att få dessa katter kastrerade och kollade av veterinärer för ju större gruppen med förvildade katter blir desto större blir också inaveln. Därför vill vi gärna veta var dessa katter finns så vi kan komma och hjälpa till ifall gårdsägaren känner att det gått överstyr och att det finns för många förvildade katter på gården.
Mita Guldbrandsen är noga med att poängtera att man inte alls behöver känna att det är skämmigt att kontakta Katthjälpen för att få hjälp.
– Vi är inte alls anklagande utan vi kommer för att hjälpa till, säger hon.
Bry sig mera om djuren
Mita Guldbrandsen säger att det bästa sättet för att få bukt med de förvildade katterna är att fånga in dem och kastrera dem.
– En del tycker att man kan skjuta bort dem. Men det är inget bra alternativ. Då du skjutit en försvinner resten och de bildar i stället nya flockar.
Hon tycker också att de som bestämmer sig för att skaffa katt ska fundera ett varv till.
– En katt lever länge. Man kanske vill ha en kattunge och så tänker man inte på att det är ett djur som man ska ta hand om och bry sig om i många år framöver. Man binder upp sig för en lång tid. Man ska också vara medveten om att det kostar att ha djur. Det ska vara mat, leksaker, försäkring, veterinärkostnader och annat. Att sköta om sitt husdjur och bry sig om dess väl och ve är viktigt.
När katten kommer till Katthjälpen är det de som är ägare även då de bor i jourhem.
– Vi står för alla kostnader. Allt från mat till veterinärkostnader. Jourhemmet tar hand om katten och hjälper till med socialiseringen. Jourhemmet har också möjlighet att köpa katten då det är dags för försäljning. Många katter blir ofta kvar i sina jourhem, säger Mita Guldbrandsen.
Jourhemmen får mat och annat från Katthjälpen.
– De hör av sig om vad de behöver och så plockar vi ihop det och sedan får de hämta sakerna hos oss.
Tar emot donationer
Om man vill bli jourhem eller har frågor om hur det fungerar då man hittar en förvildad katt tar man kontakt med Katthjälpen genom att skicka ett meddelande via Facebook/Messenger.
– Man behöver berätta lite om sig själv och hemmet. Sedan får man information av oss vad man som jourhem kan förvänta sig. Vi har en del krav som att katterna inte får vistas utomhus för då springer de i väg. Dessutom har man inte möjlighet att välja katt. Det beror helt på vilken katt vi fångar in, säger Mita Guldbrandsen.
Hur klarar ni alla kostnader?
– Vi är tacksamma för alla donationer vi får. Vi skulle inte ha råd med alla mat- och veterinärkostnader annars. Det är oftast privatpersoner som donerar.
Katthjälpen har lådor vid Kantarellen, Sparhallen och Zoo-Arken dit man kan donera mat, kattsand och annat som en katt behöver.
– Vi är alltid i behov av torrfoder. Men det är viktigt att få rätt foder till undernärda katter. Mjau är ett svenskt foder som är bra fastän det innehåller spannmål. Men undernärda katter kan bra äta foder med lite spannmål i.
Är det något mer ni är i behov av just nu?
– Som sagt torrfoder men även fleecefiltar. Egentligen behöver vi allt. Vi tar emot sakerna med tacksamhet, säger Mita Guldbrandsen.