Redan som 14-åring började Kai Juselius jobba till sjöss som mässkalle. Egentligen var han för ung men eftersom hans pappa var kapten fick han möjlighet att komma med på jobb.
– Jag var uthållig och seg och orkade med det mesta, säger han.
Kai Juselius valde dock en annan bana än sin far. Han utbildade sig till maskinmästare vid Tekniska läroverket på Åland.
– Alarik Häggblom var rektor och Edlund lärde ut elektronik minns jag.
Under studietiden träffade han också sin blivande fru Anita och på den vägen blev det att han bosatte sig på Åland.
Kai Juselius berättar att han har haft tur i livet trots att han varit med om mycket.
– Till exempel då jag arbetade på Salénrederiernas tt Seven Skies. Jag mönstrade av fartyget i Japan och två veckor senare exploderade hon utanför Singapore och fyra besättningsmän omkom. Fartyget sjönk på 15 minuter. Jag skulle egentligen ha varit ombord två månader till men fick beslut om att jag skulle mönstra av i Japan.
Han fortsatte på samma rederi och seglade på två olika båtar till innan rederiet gick i konkurs och alla fartyg såldes.
– Den finaste var tt Sea Sovereign, där kunde jag övervaka i ett kontrollrum.
Till sjöbevakningen
Kai Juselius valde att sluta på rederiet innan det gick i konkurs. Han funderade på vad han skulle göra. Han var endast 31 år och hade ett långt arbetsliv framför sig.
– Jag ringde upp Kyösti Kärkkäinen på Sjöbevakningen, på vinst och förlust, och frågade om det fanns något arbete. Vad jag förstod anställde de inte folk över 30 år. Kyösti sa att han skulle återkomma om tio minuter och det gjorde han och frågade när jag kunde börja jobba.
Kai Juselius trivdes väldigt bra på Sjöbevakningen med både arbete och arbetskamrater.
– Jag jobbade både som I-maskinist och chief fram till pensioneringen. Då var jag 55 år.
Han kände dock att han hade mera att ge i arbetslivet och han bestämde sig för att söka arbete på Rederi Ab Gustaf Erikson.
– Jag kände att jag inte bara kunde sitta hemma och glo på tv, säger han.
Under tiden på Rederi Ab Gustaf Erikson fick Kai Juselius vara med om både det ena och andra. Allt från brand till kollision och fripassagerare.
– Jag måste säga att jag både fått lära mig mycket och vara med om mycket under min tid till sjöss. Jag har som sagt haft tur i livet så det var nog meningen att jag skulle bli minst 80 år, säger han och skrattar.
Under 20 år har Kai Juselius skrivit en bok om sitt liv och sina äventyr till sjöss.
– Det är en äventyrsbok kan man säga. Jag har skrivit den för att mina barn och barnbarn ska få veta vad jag gjort och vad jag varit med om. Mina föräldrar berättade aldrig något om sina liv så därför bestämde jag mig för att jag skulle i alla fall berätta om mitt.
Studerade spanska i Kuba
Efter att Kai Juselius var med ett fartyg och lossade bananer i Ecuador bestämde han sig för att lära sig spanska.
– Jag träffade på en liten flicka som sålde rosor. Antagligen för att få mat för dagen. Jag köpte alla hon hade och delade ut dem. Där och då bestämde jag mig för att lära mig spanska. Jag ville kunna prata med dem jag mötte.
Han läste på egen hand men gick också på Medis under en tid.
– Jag vikarierade på ms Birger Jarl en tid och där fanns det spanjorer ombord. Jag pratade spanska med dem och de svarade på engelska men efter ett halvår började de svara på spanska.
Kai Juselius bestämde sig för att åka till Kuba för att studera spanska vid ett universitet i sju veckor.
– Det var de mest fantastiska veckor som jag varit med om. Jag fick många fina vänner där. Jag var också med om en speciell. När jag var på väg hem från universitet mötte jag en stor man som ropade kommer du från ”kommer du från Finland? Kom hit så får jag göra upp en sak med dig”. Jag blev lite fundersam och tänkte att nu åker jag på stryk.
Det visade sig dock att kubanen hade varit med och boxats i München -72 och knockat en finländare.
– Han sa att han var ledsen för det och ville bjuda på ett glas.
Kai Juselius har också hunnit med att jobba i Costa Ricas regnskogar i två månader och han har varit med och restaurerat Märkets fyr och mycket annat.
Barnbarnen är viktigast
Då Kai Juselius inte håller på med sin bok, som ska komma ut i slutet av augusti eller början av september umgås han mer än gärna med sina barnbarn.
– Tre av dem bor i USA och ett bor här på Åland. Jag tycker att det är så roligt att jag kan umgås med dem.
Vad gör du mera?
– Jag motionerar lite. Tidigare sprang jag maraton och har deltagit i ett flertal maratonlopp. Jag har spelat tennis och tränat på gym. Men numera är det promenader som gäller.
Han läser också dagstidningarna varje dag, från pärm till pärm.
–Jag tycker att Hufvudstadsbladet har blivit lite skarpare sedan de fick en ny chefredaktör, säger han.
Han ska också hinna med att korrekturläsa boken ett par gånger till innan den är klar för utgivning.
– Det konstiga är att varje gång jag läser den så hittar jag något som jag behöver ändra. Så det är bara att läsa den flera gånger så den blir som jag vill, säger han.
» Födelsedag 80 år
Kai Juselius
Namn: Kai Albert Juselius.
Född: Den 9 augusti 1942 i Åbo.
Bor: I Mariehamn.
Yrke: Maskinmästare.
Familj: Fru Anita, två barn med familjer i vilka ingår barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Intressen: Barnbarnen, promenader, läsa dagstidningar.
Firar: Firar inte.