Under de tre dagarna i Valdemar Nymans landskap, trakterna runt och i Finströms kyrka, får deltagarna möjlighet att vara med om och delta i olika program.
– Dagen börjar med oblatbakning, senare blir det middag och efter det blir det samtal om liv och liturgi med prästen Kent Danielsson och prästen i Pedersöre församling, Jimmy Österbacka. Kvällen avslutas med completorium, bön inför natten, säger Ingrid Björkskog, församlingspastor i Norra Ålands församling.
Med på dagens oblatbakning finns förutom Ingrid Björkskog, Kent Danielsson och Jimmy Österbacka även kyrkoherde Stefan Äng, kyrkoherde Jon Lindeman, församlingspastor Katarina Gäddnäs, prästen Johannes Westö, prästparet Heidi och Olof Henriksson, Ida-Maria Österbacka med döttrarna Lydia och Junia, Kiki Alberius-Forsman, Camilla Vuoristo och Kajus Vuoristo, Kerstin Gäddnäs, Johanna Häggblom och Marika Törn.
– Det är cirka 40 anmälda till dessa dagar. Man har som deltagare möjlighet att välja vilka program man vill delta i eller så deltar man i alla, säger Katarina Gäddnäs.
På lördagen kommer deltagarna att gå en livsvandring i trakterna runt Finströms kyrka, en vandring som Valdemar Nyman gjorde många gånger. Det blir även en konsert med Johannes Westö.
– På söndagen avslutar vi med högmässa och där deltar alla präster som är på plats, säger Katarina Gäddnäs.
Oblatbakning i gemenskap
Kyrkoherde Stefan Äng och kyrkoherde Jon Lindeman berättar lite om oblatbakning.
– Det var vid ett besök i Johannes församling i Helsingfors som vi först kom i kontakt med oblatbakning. Sedan for vi dit på studiebesök för att lära oss baka, säger han.
Ett oblatjärn införskaffade från Italien med tillhörande stansar och sedan dess har församlingarna bakat egna oblater.
Oblatjärnet påminner lite om ett våffeljärn men med små oblater och en stor ingraverat.
Medan Jon Lindeman får hjälp av Marika Törn, teologistuderande från Lojo, att laga till oblatsmeten bestående av mjöl och vatten smörjer Stefan Äng oblatjärnet med bivax.
– Vi brukar alltid baka oblater tillsammans med konfirmanderna. På det sättet blir det mera konkret då de går till nattvarden eftersom de bakat oblaterna själva, säger Stefan Äng.
– Oblaterna blir också att se lite olika ut. En del kan bli lite kantstötta eller brända, precis som våra liv, säger Jon Lindeman.
Kerstin Gäddnäs tycker att de hembakade oblaterna är mycket krispigare och godare än de köpta.
– Det är ganska stor skillnad, säger hon.
Jon Lindeman tycker också att det är ett bra sätt att lära känna folk och konfirmander genom att baka oblater tillsammans.
– Jag brukar passa på att undervisa om nattvarden samtidigt som vi bakar, säger han.
Alla vill prova
Medan bakningen pågår får Stefan Äng och Jon Lindeman svara på en hel del frågor.
Några vill veta hur smeten ska vara eller varifrån man får tag i ett oblatjärn.
– Kan man använda rismjöl till bakningen? säger Marika Törn och tillägger:
På det sättet skulle oblaterna också bli glutenfria.
Varken Jon Lindeman eller Stefan Äng har provat på att baka oblater av något annat mjöl än vetemjöl.
Vi köper in glutenfria oblater till församlingen, säger Stefan Äng.
Johanna Häggblom tycker att det är en verkligt fin idé att baka oblater tillsammans med konfirmanderna.
– Man blir också lite fundersam då man går till nattvarden i någon annan församling där oblaterna är köpta. Man blir så van med dessa hembakade oblater, säger Jon Lindeman.
Bakningen fortsätter och alla vill prova. En del häller smet i järnet och en del stansar ut oblater.
Kerstin Gäddnäs vill prova och hon funderar på att låna oblatjärnet till Kökar så att man även där skulle få testa på att baka egna oblater.
Medan Heidi Henriksson stansar ut oblaterna får deltagarna möjlighet att smaka på bitarna som blir över.
– Det smakar överraskande mycket. Kanske är det bivaxet som ger smaken, säger Heidi Henriksson.
Oblatbakningen fortsätter ännu en stund innan det är dags för sällskapet att vandra till Mikaelsgården för att äta middag tillsammans och sedan fortsätta kvällsprogrammet.