På flera av äldreboendena på Åland finns en dagverksamhetsledare som sysselsätter de boende med olika aktiviteter. På en del boenden har man ökat mängden verksamheter och gjort dem mer personliga medan man på andra fortsätter som vanligt.
– Vi har en dagverksamhetsledare anställd. Vi kör på med vanliga aktiviteter som vi annars också har inbokade, skillnaden är att det inte kommer något besök utifrån, säger Jana Andersson, äldreomsorgsledare vid Rosengård i Finström.
På Rosengården finns det duktiga musikaliska talanger inom personalen, som nu passar på att spela piano och sjunga eftersom det inte får komma musikunderhållning utifrån.
– Vi har även i veckan fått en stor skärm installerad i ett skilt rum där man småningom kan Skypa med sina anhöriga, se på Äldisutbudet och följa med annat via datorn, säger Jana.
Stämningen är god på Rosengård, alla har förstående för situationen fast det blir jobbigt att inte få träffa sina nära och kära.
På Tallgården i Sund har man en person, som är omplacerad från ett annan enhet i kommunen, som fungerar som sällskap på vardagarna.
– Den personens uppgift är att bara umgås, spela kort, gå ut och gå, ordna frågesport, fika i trevligt sällskap och lyssna på Ålands radio när de gratulerar folk, säger Annika Vördgren, tf föreståndare.
Små vardagsaktiviteter
Vid Tallgården har man också sittgymnastik en till två gånger i veckan, högläsning en gång i veckan samt bingo en gång i veckan.
– På helgerna har vi något extra gott att äta, oftast på lördagar, och sedan försöker vi umgås mera med klienterna, ta tid för var och en så att de inte känner sig så ensamma, säger Annika.
På Trobergshemmet i Mariehamn har de gemensamma aktiviteterna minskat. I stället satsar äldreomsorgen på de små vardagsaktiviteterna som tv-tittande, lyssna på radio, spela spel, högläsning och samtal.
– Vi ser fram emot vackert väder och möjligheten att kunna vara ute på balkongen eller altanen, säger äldreomsorgschef, Pernilla Karlsson i Mariehamn.
På Oasen blev man ganska omgående tvungna att avboka alla vårens musikunderhållare som var ett stående inslag varje månad.
– Det tog slut, precis samtidigt som besöksförbudet för anhöriga trädde i kraft, säger Helena Husell-Andersson, sysselsättningsterapeut vid Oasen.
Sysselsättningsterapeuterna vid Oasen har mera individuella aktivitet med de boende just nu. Dels för att undvika större grupper men också för att det finns ett ökat behov av enskilda samtal och tröst när boende inte får träffa sina anhöriga.
– För övrigt gäller de aktiviteter som sker dagligen i samvaron med de boende, som tidigare, innan coronapandemin. Speciellt är ljusterapin välbesökt. Där lyssnar vi på musik och umgås, säger Mejt Svahnström, ledande sysselsättningsterapeut.
Mejt berättar också att en avdelning följer man ”Skärgårdsdoktorn” på tv, man pusslar och pysslar tillsammans och har högläsning med mera.
Omvandla negativa känslor till positiva
I fysioterapin får boende på Oasen inte bara träning, utan där får man även prata om situationen som råder och kanske få tankarna på något annat i stället.
– Samvaro, samtal och att bara finnas till för våra boende är första prioritet här vid Oasen just nu. Att omvandla negativ känsla till något positivt och låta humorn flöda en stund. Det gör gott, säger Mejt.
– Och så har vi sått blom-och grönsaksfrön, det inger ju alltid hopp att få se ett frö som börjar spira, säger Helena.
På Hammargården i Hammarland är tempot lugnare nu, mycket på grund av att det inte kommer några lunchgäster utifrån.
– Vi har heller ingen dagverksamhet där kommuninvånare som bor hemma kommer hit. Däremot har vi dagverksamheten i gång för Hammargårdens boende, säger föreståndare Jenny Olofsson-Engblom.
Flera av de boende på Hammargården får det långt och saknar sina besök av anhöriga och vänner medan andra kanske inte märker så stor skillnad.
– Vår dagverksamhetsledare hittar på något alla dagar, både i grupp och enskilt. Behoven och intresset är så olika hos olika personer. Vi har bland annat bingo, bakning, spelar kort, promenader, filmstund, högläsning, sitta ute och fika och njuta av vårsolen med mera. Vi använder oss också av videosamtal via messenger för de anhöriga som har tillgång till det och vill, säger Jenny.
På Solgården i Eckerö har man en ”platta” där klienterna kan prata med sina anhöriga och samtidigt se den som de pratar med. Och för de som inte vill använda den tekniken så används vanlig telefon.
– Det finns även anhöriga som kommer och är på utsidan och visar sig, pratar med öppen dörr och ”säkerhetsavstånd”, säger hemserviceledare Sandra Karlsson.
Gör det man kan
På Solgården fortgår också de aktiviteter som ordnas sedan tidigare som gymnastik, sittdans, boule, sällskapsspel med mera.
– Vi ser på film och lyssnar på musik tillsammans, vi kan även via smart-tv välja en film eller konsert som den enskilda klienten är intresserad av att se eller lyssna på. Vi promenerar och sitter ute i vårsolen, säger Sandra.
Andreá Sandberg, sysselsättningsansvarig på Sveagården i Lemland säger att de har fått avboka en hel del aktiviteter som skulle ha ägt rum nu under våren eftersom man inte släpper in andra än personalen på Sveagården.
– Vi hade till exempel sett fram emot flera olika musikframträdanden. Nu gör vi det vi kan med de resurser vi har. Vi tar promenader med våra boende alla dagar. Då det är vackert väder sitter vi utomhus och njuter i solen och pratar. Vi har sittgympa, spelar spel och ordnar bingo och har filmkväll varje vecka, säger Andreá.
Till påsken gjorde de boende och personalen dekorationer tillsammans som man sedan använde till påskdukningen.
– Syjunta har vi en gång i veckan och nu är det dags att börja med midsommarkronorna. Vi ordnar festliga måltider. I allt det vi gör är gemenskapen viktigast, att umgås tillsammans och att var och en ska få känna sig bekräftad, hörd och sedd, säger Andreá.
Nina Eriksson