En Silviasyster är en person som är utbildad undersköterska eller närvårdare och senare gått en specialistutbilding på högskolenivå i Sverige med specialisering inom vårdnad och bemötande av personer med demenssjukdom. Syftet med Silviasystrar är att kunna vidarebefordra kunskap om vårdnad av demenssjuka till övrig personal och anhöriga.
Annica Rydberg har verkat som Silviasyster i sju års tid i Sverige, och detta blir hennes första tjänst inom yrket på Åland. Hon kom i kontakt med utbildningen när hon gick en valideringsutbildning till undersköterska efter att ha fått jobb på ett demensboende.
– Då hade jag ingen erfarenhet av att jobba med demenssjuka, men när jag hörde talas om Silviasysterutbildningen fångade den mitt intresse, säger hon.
Silviasystrar är helt nytt på Åland. Annica Rydberg, som tillträdde tjänsten förra veckan, kommer främst att jobba på demensavdelningarna på Trobergshemmet och Odalgården som har 32 platser för demensklienter, men även med hemmaboendeservice inom Mariehamn. Hela äldreomsorgen berörs ändå av projektet eftersom behovet kan förekomma även på andra avdelningar.
Äldreomsorgschef i Mariehamn Evelina Grandell Rosenlund har jobbat mycket med Silviasystrar i sina tidigare tjänster i Sverige och ville testa detta på Åland i syfte att förbättra demensvården.
– Det råder nu personalbrist inom vården och främst i demensvården, därför såg jag att en Silviasyster skulle passa bra här på Åland, säger hon och lyfter fram den allmänna och breda kompetensen som Silviasystrar har samt att de kommer nära närvårdarnivån och arbetar mer praktiskt med demenssjuka, vilket har visat sig ge resultat.
Jobbar praktiskt och individuellt
Silviasystrar arbetar med individanpassad vård. Rent praktiskt har man enskilda samtal och gruppaktiviteter med både klienter, anhöriga och personal, samt iakttar de vardagliga sysslorna för att sedan reflektera med personalen över hur man kan förbättra olika situationer. Man jobbar även med olika teman såsom livskvalitet och kasam, en förkortning av känsla av samhörighet, med syfte att ta fram åtgärder och stärka livskvaliteten och jobba för att hitta meningsfullhet och hopp i livet. I arbetet med anhöriga och närståendevårdare ska Silviasystern fungera som en stödperson och även hålla i anhöringsgrupper och utbildningar.
– Det viktigaste och huvudsakliga arbetet är att jobba i förebyggande syfte samt hur man bemöter problemsituationer som uppstår, säger Annica Rydberg.
Vill öka kunskapen bland personalen
Äldreomsorgen i Mariehamn satsar även på att öka kunskapen om demensvård bland de anställda, där Silviasystern fungerar som en handledare och hjälper till i det vardagliga arbetet. I projektet, som finansieras av äldreomsorgsnämndens fonder för kvalitetshöjande åtgärder inom äldreomsorgen, ingår också en webbutbildning för hela personalen. Man har även en förhoppning att bilda ett demensteam som fokuserar på hemservicen bestående av Annica Rydberg samt anställda inom äldreomsorgen med erfarenhet av demensvård.
– Det är många hemmaboende med kognitiva svårigheter och demenssjukdomar samt deras närståendevårdare som skulle behöva stöd i vardagen. Att få förverkliga ett hemserviceteam är något som jag drömt om i flera år att få göra, så det ser jag verkligen fram emot, säger hon.
Silviasysterprojektet får finansiellt stöd fram till årsslutet, men både Evelina Grandell Rosenlund och Annica Rydberg hoppas att man kan fortsätta med detta längre än så samt att man kan använda sig av Silviasystrar också i andra åländska kommuner.
Julina Grüssner