Prydnadskuddar gjorda av sju olika kvinnor och en man finns utställda på Saltviks bibliotek. Några av kuddarna är gjorda på 1940-talet och framåt men det finns också kuddar som är gjorda så sent som 2010.
– De flesta är gjorda innan det fanns fler än två kanaler på tv:n. De är gjorda i olika tekniker och av olika personer. Prydnadskuddarna användes och används än i dag som prydnader på soffor, fåtöljer och sängar. De används inte alltför ofta utan får finnas där och se vackra ut, säger Anna-Lena Nordberg-Dahlén.
Kuddarna som ställs ut är gjorda av Kerstin Dahlén, Fredrik Dahlén, Agneta Wilhelms, Göta Nordberg, Anna-Lena Nordberg, Ann-Louise Dahlén och Elna Nordberg.
Hur vet man när kuddarna är gjorda?
– Det kan vara svårt men att se på tyg och garn kan ge en fingervisning. Dessutom är de äldre kuddarna mer nötta. Men det kan också bero på hur mycket de använts, säger Anna-Lena.
Man kan också se på de olika teknikerna som var populära under vissa år.
– Men visst finns det också nya kuddar som gjorts efter gamla mönster.
Varifrån kommer dessa kuddar?
– De är främst från skärgården. Idén med att ordna en utställning kom jag själv på då jag gick igenom de kuddar som jag själv har hemma eller kuddar som jag förvaltar till någon annan.
Egna alster
Anna-Lena har också några favoriter bland kuddarna.
– Det kan vara att en viss färgsättning tilltalar mig eller arbetet som sådant. Elnas kudde med brodyr tycker jag om. Jag tror till och med att den är sydd på frihand.
Anna-Lena har egna kuddar som hon gjort med i utställningen.
– Flera av dem har jag gjort då jag var barn. Jag fick lära mig olika tekniker med olika redskap av mamma. Var det inte bra nog fick jag ta upp och göra om. På det sättet lärde jag mig mycket och slutresultatet blev bättre och bättre, säger hon.
En av kuddarna är rund och gjord med gaffelvirkning, färgerna går i lila. Den kudden tycker Anna-Lena är lite speciell.
– Det är speciellt färgvalet jag tycker om. Dessutom att den är rund. Vanligen är kuddar fyrkantiga eller rektangulära. Jag tror att mönstret till den här kudden fanns i en Året runt-tidning.
På en hylla finns kuddar som gjorts av barn. Bland annat en av Fredrik. Hans kudde är trekantig och gjord i ett mycket färgglatt tyg.
– Jag tycker att det är mycket fantasi i den här kudden. Det visar att en prydnadskudde kan se ut hur som helst.
Maskindesignade kuddar
Med dagens moderna symaskiner kan man också designa kuddar med vilka motiv man vill.
Agneta har tre kuddar med i utställningen där motiven är skapade med en specialsymaskin där man programmerar in de mönster man vill att den ska sy.
– Hennes tre kuddar som är med i den här utställningen är gjorda 2010, säger Anna-Lena.
Förutom kuddarna finns också en kaffepannsmössa med i utställningen.
– Den kom med bara för att jag tyckte att den var så fin.
Genom åren har mönster förändrats men kuddar av mormorslappar har funnits med nästan hela tiden.
– De är ofta gjorda av garnrester som inte riktigt räckt till något annat, säger Anna-Lena.
Utställningen av prydnadskuddar på biblioteket pågår fram till sista september.
Nina Eriksson