Reumaföreningen erbjuder kurs i kallbad
Ålands reumaförening kommer att hålla en kurs i andning och kallbad för de medlemmar som är intresserade. Lena Fridlund, är kursledare för gruppen som kommer att samlas vid fyra tillfällen samt vid ett introduktionstillfälle.
– Vi hoppas att vi får ihop en grupp på minst fem, säger Lena Fridlund.
Ann-Katrin Mörn, verksamhetsledare vid Ålands reumaförening, har av medlemmar i föreningen fått en förfrågan om det kunde ordnas en kurs i kallbad.
– Jag kontaktade Lena Fridlund och hon var villig att komma med och dra kursen, säger Ann-Katrin Mörn.
Är kyla bra för reumatism?
– Både ja och nej. En del upplever lindring av smärta och stelhet vid kallbad samt att svullnader går ner. Andra tycker att värme är bättre, säger Ann-Katrin Mörn.
Många är redan intresserade av den introduktionskurs som kommer att hållas en gång innan det är dags att kliva ner i vattnet.
– Jag hoppas att många vågar anmäla sig och komma med och bada efter introduktionen, säger Ann-Katrin Mörn.
Lillemor Roberts och Gun-Maj Lehtonen, vinterbadande styrelsemedlem är med för att berätta om sina upplevelser av vinterbad.
– Det ger mig ett välbefinnande och jag mår mycket bättre. Därför vinterbadar jag. Jag har hållit på i över tio år, säger Gun-Maj Lehtonen.
– Jag har vinterbadat i ett år. Jag badar däremot väldigt lite på sommaren, säger Lillemor Roberts som också tycker att det gett henne mycket positiva saker.
Varför har det blivit så populärt med vinterbad?
– Under pandemin blev det en stor ökning. Vad det beror på vet jag inte. Kanske beror det på att det inte bara är den fysiska känslan man är ute efter utan också den mentala. Man måste ha fokus på andning och på den mentala biten, säger Lena Fridlund.
Därför startar man vinterbadandet med att få in den rätta andningen innan man går ner i vattnet.
– Man får inte tveka utan bara gå ner i vattnet, säger Lillemor Roberts.
– Jag tycker att jag sover bättre och blir mindre stressad då jag vinterbadar regelbundet, säger Gun-Maj Lehtonen.
Kontrollerad stress för kroppen
Lena Fridlund berättar att man får en annan fysisk effekt då man utsätter sig för kyla.
– Att vinterbada blir en form av kontrollerad stress för kroppen och man får en annan effekt då man utsätts för kyla än vad man får av värme och bastubad. Samtidigt måste man kontrollera den mentala biten då man befinner sig i kallt vatten, säger hon.
Ann-Katrin Mörn har redan bestämt sig för att hon ska gå kursen och sedan börja vinterbada.
– Jag får ta hjälp av andningen. Att kallbad är bra för reumatiker finns det inget vetenskapligt bevis på men många reumatiker som kallbadar säger att värk och stelhet blir lättare och att de till och med kan försvinna under några timmar efter badet, säger hon.
Däremot finns det vetenskapliga bevis på att kallbad och tekniken som används kan påverka det autonoma systemet.
– Till och med nervskador har läkts tack vare kallbad i och med att man minskar och ökar syret i kroppen. Men det fungerar kanske inte på alla eftersom vi alla är olika individer, säger Lena Fridlund.
Två minuter ger full effekt
När man går i det kalla vattnet bör man tänka på andningen, gärna andas ut för att få en bättre kontroll.
Lena Fridlund, Lillemor Roberts och Maj-Gun Lehtonen går i vattnet.
– Det känns skönt men det är för varmt ännu, säger Lillemor Roberts.
Hur länge ska man vara i det kalla vattnet?
– Efter två minuter har man fysiskt nått full effekt. För mental träning kan man vara i längre. Det som är viktigt är att man står stilla, speciellt om det är riktigt kallt, rör man sig blir det kallare, säger Lena Fridlund.
Damerna stiger upp och tar sina handdukar och torkar sig. Ingen bastu efteråt men när det är kallare är det bra att ha en varm dryck med sig att dricka för att få upp värmen igen och naturligtvis byta om till torra kläder
– Jag har ofta min kaffetermos med så jag kan dricka direkt då jag kommer upp, säger Lena Fridlund.
För den som vill lära sig att kallbada eller få mer information kan man kontakta Ann-Katrin Mörn vid Ålands reumaförening. Antingen per telefon 21370 eller via e-post: info@reuma.ax.
FAKTA
Den stora finska Friluftsorganisationen Suomen Latu genomförde en undersökning bland närmare 1.000 finska vinterbadare om de upplevda hälsoeffekterna av vinterbad. 47% av de tillfrågade uppgav att de hade börjat vinterbada på grund av de positiva effekterna på hälsan. De upplevda hälsoeffekterna fördelade sig på följande sätt:
Psykiskt välmående, mindre stressymptom, 67 %
Mindre och ingen influensasmitta, 61 %
Bättre sömn, 38 %
Mindre värk, 36 %
Piggare, 32 %
Förbättrad blodcirkulation, 29 %
(Källa: Finska friluftsorganisationen)