Eftersom de flesta gymnastikgrupper nu har paus kan det vara lätt att bli sittande eller liggande. Lotta Baarman tycker att det är bland det värsta som kan hända.
– Man kan göra lättare gymnastik och man behöver inte ha några speciella redskap. Har man tidningspapper kan man riva bladen ur tidningen, krama ihop dem och sätta dem i en påse så har man en boll. Man kan också veckla ut tidningen, rulla ihop den och tejpa så den håller och då har man gjort sig en stav som man kan använda sig av, säger hon.
Att ta en promenad ut i naturen är också bra men då ska man hålla avståndet och inte gå många i samma grupp.
När man gympar ska man också komma ihåg att lyssna till sin kropp och sitt mående.
– Det ska naturligtvis kännas att du gympar men man ska inte ta i så man får blodsmak i munnen. Lyssnar man på musik kan man sjunga med, på det sättet kan man inte ta i för mycket för man måste andas också, säger Lotta.
Att använda sig av en stol går också bra. De flesta övningar kan göras sittande eller så kan stolen vara bra att ha som stöd.
– Men man ska tänka på att stolen står stadigt, gärna mot en vägg så att den inte vippar eller hasar undan. Dessutom ska man ha något halkfritt på fötterna.
Bra för knopp och kropp
Gymnastik och koordinationsövningar är bra för både kropp och knopp.
– I dessa tider är det bra att aktivera sig så gott man kan och då är också enkla övningar bra att ta till för att komma i gång och röra på sig, säger Lotta.
Hon ger här några övningar som man kan göra. Allt man behöver är en stol, en påsboll och en käpp av tidningspapper eller något annat.
1. Sitt på stolen, rak i ryggen och med fötterna stadigt i golvet. Börja med att promenera i rask takt. Ta gärna med armarna.
2. Fortsätt marschera raskt och boxas med händerna framåt och till sidorna.
3. Promenera och lyft samtidigt turvis ena axeln upp mot örat.
4. Sträck fram vänster häl i golvet och samtidigt sträck fram höger hand och byt om.
5. Stig upp från stolen och sätt dig ner igen fem gånger.
6. Sätt påsbollen på golvet invid höger fot. Böj dig ner och ta bollen med vänster hand och för med sträckt arm bollen upp framför kroppen och upp mot taket och för den tillbaka ner vid foten. Följ bollen med blicken. Upprepa fem gånger med varje hand.
7. Ta tag i käppen. Sträck den rakt fram och för den tillbaka mot bröstet. För sedan käppen snett åt höger och tillbaka och sedan till vänster och tillbaka. Upprepa tio till femton gånger.
8. Ta tag i käppen som om den var en stor slev, sitt bredbent och föreställ dig att du har en stor gryta framför dig. Rör om i grytan.
9. Ta tag i käppen och för den så långt fram du kan och dra den sedan tillbaka som om du ror.
10. Lyft turvis på knä och vidrör det med motsatt hand eller armbåge.
11. Gunga med fötterna så att du turvis lyfter på tår och hälar.
12. Kasta upp påsbollen och fånga den.
13. Håll bollen mellan händerna med sträckta armar och rita en liggande åtta framför dig.
14. Sitt med god hållning och för långsamt blicken till sidan. Försök kika över axeln turvis åt båda hållen.
15. För händerna ut till sidan, för ihop händerna och krama dig själv. Upprepa några gånger.
Utmana varandra
Lotta ger också de som sitter mycket vid datorn och skrivbordet att stiga upp oftare.
– Även på jobbet kan man sätta sig ner och stiga upp fem gånger innan man fortsätter sitt arbete. Det är bra för hela kroppen och för blodcirkulationen.
Att utmana barn och barnbarn via nätet kan också vara en bra sysselsättning.
– Kanske man kan säga att om barnet gör tio kullerbyttor så gör föräldern något annat tio gånger. Man kan också utmana mor- och farföräldrar. Är man ute och går kan man ta bilder och genom dem umgås med varandra, säger Lotta.
Hon har också en koordinationsövning som hon kallar ”korsomkrångelövning”.
– Man sitter på stolen. Man har armarna rakt ut och sätter sedan ihop dem. Samtidigt för man fötter och ben ut och in i motsatt takt. Det vill säga när armarna är utåt är benen ihop och tvärtom.
En annan krångelövning är att man har en knuten hand rakt ut från sidan medan den andra är öppen mot bröstet. Sedan byter man genom att sträcka ut den andra handen och knyter den medan den som varit knuten flyttas till bröstet.
– Man kan variera denna övning med att lägga till benen. Att ha tummen ner i stället för att ha handen knuten.
Om man inte vill gympa kan man tillsammans med barn och barnbarn skriva en coronasaga tillsammans.
– Man börjar med att bestämma vem den ska handla om, var den som man berättar om bor, vad personen gör nu och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Lotta.
Nina Eriksson