Deltagarna på pensionärslägret kan i år njuta av varmt och vackert väder. Ute på gården vid Lemböte lägergård håller morgongymnastiken på för fullt.
Det är Jomala församlings diakonissa Ann-Lis Biström som drar den lätta gymnastiken som är bra både för att få i gång musklerna och balansen.
– Vi kom i tisdags och började med lunch och vi avslutar på torsdag efter att vi har ätit lunch, säger Lisbet Nordlund, diakonissa i Mariehamns församling.
Har ni något tema på årets läger?
– Nej, inte direkt. Vi pratar om diakoniverksamheten och hur den utvecklats under de 150 år den funnits, säger Lisbeth Nordlund.
Gäst på lägret, är passande nog, Karin Strandberg som varit ledande diakonissa vid Helsingfors diakonissaanstalt.
– Hon drar några tillfällen där hon berättar om diakoniverksamheten förr och nu, säger Lisbet Nordlund.
Under de tre dagar som lägret pågår kommer man också att hinna med en utflykt.
– Vi gjorde ingen i fjol på grund av pandemiläget. Men i kväll ska vi till Gregersö där lägergården invigs, säger Lisbet Nordlund.
Förutom Lisbet Nordlund och Ann-Lis Biström finns diakonen från Norra Ålands församling, Maria Sjölund, på plats samt Ewert Gustafsson, predikobiträde i Brändö-Kumlinge församling. Deltagarna i lägret kommer bland annat från Mariehamn, Jomala, Eckerö-Hammarland och Ålands norra församling.
– Det är ganska bra spridning på deltagarna i år, säger Lisbet Nordlund.
Generationsskifte
Lisbet Nordlund berättar också att i år finns det fyra nya deltagare som inte varit med på lägret tidigare.
– Jag tror också att det är ett generationsskifte på gång. Det är roligt att nya deltagare vill komma med, säger hon.
Vad kommer ni att ha för fler aktiviteter?
– I dag kommer vi att pyssla. Alla kommer att få göra olika löv i tyg som vi sedan ska fästa på ett träd som Katarina Gäddnäs har gjort. I går hade vi en Taizémässa och sedan har, den som vill, kunnat bada bastu och simma, säger Lisbet Nordlund.
En av de som är på plats för första gången är Bosse Ahlnäs.
– Jag var ledig denna vecka och passade på att komma hit. Miljön här är både fin och fridfull. Trevlig social samvaro med både gamla och nya bekantskaper gör att jag hoppas kunna komma med också nästa år, säger han.
Två andra som är med på lägret för första gången är Gunvor Lundberg och Maj-Gun Johans.
– Jag vet att lägret funnits länge så det är inget främmande. Jag tyckte det var väldigt trevligt i går då vi spelade boule här på gården och sedan simmade vi. Det är väldigt varmt i vattnet, säger Maj-Gun Johans.
Gunvor Lundberg berättar att det var Maj-Gun Johans som kom på förslaget att de skulle delta i årets pensionärsläger.
– Jag tycker om att vara ute och röra på mig. Det har varit mycket program, man har inte så mycket egentid, säger Gunvor Lundberg.
Väl mottagna
Både Maj-Gun Johans och Gunvor Lundberg tycker att Lemböte är en fin plats att ha pensionärsläger på.
Kommer ni att delta flera år?
– Det vet jag inte ännu. Det får vi se i morgon då lägret är slut, säger Maj-Gun Johans.
Karin Strandberg är årets gäst på lägret. Hon har varit ledande diakonissa vid Helsingfors diakonissanstalt.
– Jag har hållit några tillfällen där jag berättat om diakonins historia och utveckling. När nöden förändras, ändras också diakoniarbetet, säger hon.
Att vara på Lemböte lägergård är en upplevelse för Karin Strandberg.
– Jag har verkligen blivit mött med vänlighet och öppenhet. Pojkarna i köket har varit underbara och assisterat när och också kunnat assistera vid datatekniska problem, säger hon.
Peter Adamczak är på plats tillsammans med hustrun Irja Adamczak.
– Vi har varit på pensionärsläger flera gånger tidigare och vi känner många här. Vi tycker om att delta i församlingsarbetet och detta läger blir lite som en avslutning för oss. Bland det bästa i år är vädret och att det är varmt i vattnet. Det är bara att hoppa i och simma, säger han.