Tidigare i år meddelade det finska spelbolaget Veikkaus att man önskade att spelmonopolet skulle slopas och ersättas med ett licenssystem som öppnar för andra, också utländska, spelbolag att agera i Finland. Då stöddes förslaget av Samlingspartiet. Nu ansluter sig Socialdemokraterna till den linjen.
– Det verkar som att hälften av spelen spelas utomlands redan. Denna vilda marknad är helt utom räckhåll för kontroll och förebyggande arbete mot nackdelarna med spelande, säger kommunminister Sirpa Paatero som ansvarar för spelfrågor i SDP till Ilta Sanomat.
Med tanke på att Veikkaus tappat marknadsandelar och nu ”bara” har strax över hälften av spelet säger Paatero att man bör övergå till ett licenssystem som öppnar för andra aktörer, som då får betala till staten för att bedriva spel.
– Annars kommer Finland bara att sitta kvar med nackdelar, men inga vinster, säger hon till IS som skriver att en utredning diskuteras i regeringen och att ett beslut om en sådan kan komma inom några veckor.
Inga förhandlingar
Mats Löfström känner inte till att det skulle föras några förhandlingar i regeringen, men säger att frågan blivit allt hetare under hösten. I den nya lotterilagen ges från årsskiftet möjlighet att svartlista spelbolag som annonserar i Finland.
– När man införde ”blacklist”-möjligheten var det en tilltagande diskussion i riksdagen, egentligen i alla partier. Grupperna är lite splittrade eftersom man inte vet vilken väg som är rätt väg att gå. Flera röster höjdes för att man inte borde gå in för en svartlistningsmöjlighet utan i stället för ett licenssystem som allt fler länder har gått in för. Det finns till exempel redan i Sverige och Tyskland håller på att införa det, säger Löfström.
Frågan har också vikt för Åland, då det skulle påverka Paf. Enligt den uppgörelse som finns mellan landskapsregeringen och den finska regeringen får Paf ta emot spelare från Finland, men inte marknadsföra sig i Finland utanför Åland.
Ålandstidningen har sökt Pafs vd Christer Fahlstedt för en kommentar till de senaste turerna i frågan utan att lyckas, men tidigare i höst sade han att Paf riskerar att tappa intäkter på 25 miljoner euro när den finska spelmarknaden avregleras. Ändå är Paf för förändringen.
– Oavsett vilka regelverk som införs kommer det att vara bra för Paf. Ju hårdare regelverk, desto bättre är det för Paf. Men reglerna måste vara samma för alla. Det får inte finnas utrymme för olika bedömningar för den här branschen är befolkad av aktörer med mindre gott samvete, sade han till Ålandstidningen den 5 oktober.
Säkerhet är vinsten
Vice lantrådet Harry Jansson (C) har inte fått någon information från Helsingfors om ett slopande av spelmonopolet ännu, men säger att det blir intressant att följa utvecklingen.
– Den stora vinsten för Paf och även för oss som håller i frågan är att vi skulle komma ifrån den latenta konflikten som visat sig kunna dyka upp när som helst, säger Jansson med hänvisning till att ”Paf-uppgörelsen” vid flera tillfällen varit hotad.
Mats Löfström ser samma fördel med ett licenssystem där Paf blir ett spelbolag bland andra.
– En politiska risken försvinner, och det vore skönt.
När tror du att ett licenssystem kan vara på plats?
– Inom några år, och några är väl två till fem? Kanske till den första januari 2025 om den politiska viljan finns. Och allt tyder på att den här linjen har vind i seglen, säger Mats Löfström.