Enligt budgetförslaget, som landar på fullmäktiges bord i veckan, gör kommunen ett resultat på minus 940.000 euro nästa år. Orsakerna är ökade kostnader inom äldreomsorgen, fler elever i högstadiet och ökade kostnader för Kommunernas socialtjänst samtidigt som skattetillväxten är svag på grund av en rytmstörning i redovisningssystemet. Skatteintäkterna minskar med cirka 700.000 euro.
– Vi är inte värst ute, men ett negativt årsbidrag vill man aldrig ha, och där står vi för tillfället, säger Magnus Sandberg.
Årsbidraget, det vill säga den summa som blir kvar efter inkomster och utgifter, landar på minus 240.000 euro.
Inom kommunen finns brist på äldreomsorgsplatser, och därför köper man platser av andra kommuner. Kostnaden för det beräknas till 280.000 euro nästa år. Frågan är hur platsbristen ska lösas på lång sikt, landar man i att fortsätta köpa platser eller ska man hitta en egen lösning? Som bekant har kommunen stött och blött frågan i flera år, och för 2025 finns 25.000 euro upptaget för att fortsätta utreda frågan.
Kostnaderna för äldreomsorgen som helhet blir 460.000 euro, eller 22 procent, dyrare nästa år jämfört med budget 2023.
”Mår relativt bra”
Godby högstadieskola, som lyder under kommunalförbundet Norra Ålands utbildningsdistrikt, är också i behov av renovering. Enligt en konsultrapport som gjorts är även en nybyggnad ett alternativ. Hälften av kostnaderna står Finström för. Vad som ska göras är ännu oklart.
– Det är en pågående diskussion. Sedan förs också en diskussion om kommunalförbundet som sådant.
Frågan om en värdkommunslösning har diskuterats, och Finström ha fått uppdraget att utreda saken. Det hoppas man, enligt Magnus Sandberg, ha tid att göra nästa år.
På investeringssidan finns i övrigt inga stora planer de kommande åren. Renovering av fastigheter och upprustning av vägar står för merparten av investeringarna, 645.000 euro.
Åtta av 16 kommuner larmade nyligen om att de uppfyller något av kriterierna som kriskommuner. Hur mår Finström?
– Finström mår relativt bra i jämförelse. Kriterierna är indikatorer, men det beror på hur stora växlar man drar på det. Vi har minskat skuldbördan under lång tid, men vi kommer inte att hålla den nivån i förlängningen. Man har hanterat det gamla, men det kommer alltid nya utmaningar som vi behöver hitta pengar till, och just nu finns inte det investeringsutrymmet.
– Kostnadsutvecklingen är en gemensam utmaning för hela den kommunala sidan. Den nya barn- och grundskolelagen har varit mycket kostnadsdrivande samtidigt som finansieringen inte ökat i tillnärmelsevis samma takt. Vi sitter alla i samma skruvstäd.
Enligt kommunstyrelsen förslag ska skatterna ligga på samma nivå som 2023. Kommundirektören hade föreslagit en skatt på 0,2 procent för fast boende, men förslaget röstades ner efter att Lene-Maj Johansson (C) lagt ett motförslag på 0,0 procent. Skatteökningen skulle ha gett kommunen 150.000 euro. Sista ordet i frågan har kommunfullmäktige.