För några veckor sedan råkade en av Brändö Lax odlingskassar ut för isbildning som ledde till att en betydande mängd fisk dog. Det ledde till att ytterligare fisk kunde rymma.
– När det är kallt och dåligt väder samtidigt, som de senaste snöstormarna, bildas iskristaller i gälarna och det klarar inte fisken av. Det är sånt som händer. Man vet inte när och var, det ser man först efteråt, förklarar Karl-Johan Henriksson.
Den döda fisken tyngde ned odlingskassen, vilket ledde till att företaget förlorade ytterligare fisk som rymde ut i fria vatten.
Hur mycket fisk handlar det om totalt?
– Det är väl ett tiotal ton ungefär.
Eftersom det rörde sig om slaktmogen fisk uppskattar han att det ekonomiska bortfallet uppgår till över 100.000 euro.
– Vi har ändå varit förskonade från det här i många år. Jag tror att det är minst tio år sedan det hände förra gången.
Så nu blir det goda fångster för nätfisket i trakten?
– Det finns nog mat åt både säl och folk ett tag.
Hur stort är sälproblemet för er?
– Sälen gör lite skada, men problemet är inte så stort. Vi har kraftigare kassar som står emot bättre nu. Däremot kräver det tid och pengar, och lite patroner med ibland.
Laxpriset på väg upp
Fjolårets bokslut för det brutna räkenskapsåret som avslutade i augusti visar att omsättningen sjönk med nära elva procent till 13,4 miljoner euro. Rörelsemarginalen har sjunkit betydligt sedan rekordåren och vinsten blev i fjol 1,34 miljoner jämfört med 2,1 miljoner året före.
– Det har i stort sett med marknadspriserna att göra. Nu har laxpriset stigit duktigt och det ser positivt ut. Det är svårt att säga var det lägger sig på längre sikt. Men eftersom det handlar om matproduktion så borde det finnas efterfrågan, särskilt som läget i omvärlden ser ut nu, säger Karl-Johan Henriksson.
Han tillägger att både energipriser och foder kommer att stiga ytterligare.
– Det måste ju kompenseras. Vi hoppas på att det blir vår och bra väder nu. Produktionen i övrigt löper på normalt.