Under de närmsta veckorna utför Ålands landskapsregering olika naturinventeringar längs med Järsövägen samt i naturreservaten Espholm och Nåtö-Jungfruskär. Båda reservaten är så kallade Natura 2000-områden, det vill säga naturområden skyddade av EU. Syftet med inventeringarna är att skapa ett planeringsunderlag till ett av vägnätsbyråns projekt, en förstudie för Järsövägen.
I juli månad eftersöktes fladdermöss under ledning av svenska biologen Håkan Ignell från företaget Calluna, som har ett ramavtal med landskapet.
– Enligt EU:s habitatdirektiv är alla fladdermöss skyddade i olika grad. Nu planeras åtgärder längs Järsövägen som kommer påverka omgivningen. Vårt jobb är att ta reda på om det finns arter av fladdermöss vars förutsättningar krockar med aktiviteterna i området på något sätt. Om det är så måste man fundera över olika lösningar, säger Håkan Ignell.
Analyserar ultraljud
På ett tjugotal platser har de satt upp utrustning som spelar in ultraljud. Håkan Ignell förklarar att fladdermössen skickar ut ultraljud när de letar efter sina byten.
– De navigerar med radar kan man säga. Vi hör inte ljudet men med hjälp av utrustning kan vi höra rytm, puls och frekvens. Utifrån det kan man göra ljudanalyser för att ta reda på hur tätt det är mellan pulserna och med större precision lista ut arter. Sedan tar vi hjälp av det vi sett manuellt.
Vad har ni gjort för upptäckter?
– Intrycket preliminärt är att det är lite fladdermöss, men utifrån det som vi sett manuellt verkar det finnas på Nåtö. Jag vet inte hur många arter men minst tre, vi både såg och hörde fladdermöss när vi gick runt med ultraljudsdetektorer. Det allmänna intrycket just nu är att det verkar finnas mycket på ängsmarkerna och lövängarna kring Nåtö.
I nuläget har han svårt att säga exakt hur många och vilka arter av fladdermöss som upptäckts i området då många ljudfiler ännu måste analyseras, vilket kan ta tid.
– Det är först när analyserna är klara som det går att säga exakt. Jag har tömt autoboxarna och det finns en hel del ljudfiler, men jag misstänker att det inte bara är fladdermöss utan också vårtbitare och andra insekter som gör ultraljud. Om en månad kanske vi vet mer.