Som framgår i artikeln intill har åländska jordbrukare sedan sensommaren tvingats köpa in foder till Åland på grund av foderbristen.
Eftersom priserna på det foder som köps in till Åland är 2-3 gånger dyrare än motsvarande priser på den åländska mellangårdshandeln ett vanligt år har foderbristen slagit hårt mot många jordbrukare.
I artikeln säger producentförbundets vd Henry Lindström att han hört om flera gårdar som valt att sluta med sin produktion på grund av foderbristen. I en rundringning Ålandstidningen gjort till flera jordbrukare berättar fyra att de direkt eller indirekt tvingats lägga ner, alternativt trappa ner, sin verksamhet på grund av sommarens torka.
En av jordbrukarna har slutat, en annan börjat avveckla gården och en har tidigarelagt sin nedläggning och valt att gå i pension.
Den fjärde som Ålandstidningen har talat med berättar att han slaktat nästan hälften av sin djurbesättning på grund av foderbristen.
– Det är kris på gården och någonting måste hända. Händer det inte nu går det rent ut sagt åt skogen. Jag går på blodiga knän, säger jordbrukaren som vill vara anonym.
Ingen hjälp
Jordbrukaren berättar att han under året bara skördade bråkdelar av en normalskörd. Underskottet har han kompletterat med foder från Finland.
– Slakten är dyr och fodret som köps in från Finland är svindyrt. Det går inte runt. Jag har lån som ska betalas och som liten jordbrukare är det väldigt besvärligt.
Han nämner de stöd som i Finland och Sverige betalats ut efter torkan och frågar sig varför inte åländska jordbrukare får samma hjälp.
– Det enda landskapsregeringen åstadkommit är räntestödslån men vem vill ha det? Supporten från jordbruksbyrån har varit ringa.
Händer ingenting den närmaste tiden kommer han sannolikt att lägga ner.
– Antingen får jag hjälp eller så måste jag lägga ner. Det är inget att fundera över. Går det inte så går det inte.
Han säger att alla pengar går åt till gårdsverksamheten.
– Samtidigt tar slakteriet inte emot djur innan tidigast februari, mars. Vad händer med djuren om fodret tar slut? Det är inte roligt. Man har lite ont i magen, säger han.
Om nästa sommar blir en repris på årets sommar ser han det som slutet för många mindre jordbrukare på Åland.
– Blir det, gud förbjude, några sådana här år på raken så är det nog slut för bra många på Åland.
Kevin Eriksson