Rapporten som har gjorts av landskapsregeringens utbildningsavdelning visar att Eckerö skola tydligt har brustit i ansvaret att garantera eleven i fråga och övriga elever en trygg lärmiljö. Inledningsvis konstateras att landskapsregeringens tillsynsansvar gäller verksamheten i skolan och inte på fritiden.
Man konstaterar att skolans antimobbningsplan är innehållsmässigt bristfällig och inte finns tillgänglig på kommunens eller skolans hemsida. Skolan har inte heller fullföljt antimobbningsplanen till alla delar vid misstänkt mobbning och dokumentationen av händelserna har varit mycket bristfällig. Det saknas också dokumentation kring vilka samtal som förts med berörda elever och hur varje incident har följts upp. Eftersom skolan har brustit i dokumentationen av de olika åtgärderna går det inte i efterhand att bedöma om man handlat korrekt kring de enskilda händelserna.
I rapporten framkommer också att skolan inte har ansett att det rört sig om mobbning eftersom det handlat om händelser som hänt under längre tid och att det inte gått att fastställa vem som mobbat vem.
”Även om skolan anger att (antimobbningsprogrammet) KiVa-programmet följs, bedömer landskapsregeringen att man i praktiken inte tillämpat programmet på ett fungerande sätt” (...) Om skolan väljer att fortsätta följa KiVa-programmet ska programmet tillämpas konsekvent och i enlighet med programmets intentioner”, skriver landskapsregeringen i rapporten.
Ovanligt
Jonna Grunér är byråchef vid landskapets utbildnings- och kulturavdelningen och hon säger att det är rätt ovanligt att landskapet ger föreståndare och skolor anmärkningar på det här viset.
– Detta år har vi hittills fattat beslut i tre tillsynsärenden varav två har föranlett uppmärksamgöranden och ett har föranlett en anmärkning. Ett klagomål ska i första hand behandlas i kommunen av utbildningschefen eller grundskolechefen innan ärendet kommer till landskapsregeringen. Det kan därför hända att flertalet elevärenden reds ut av kommunerna. Av de tre ärenden som vi fattat beslut om har enbart ett ärende handlat om mobbning, säger hon.
Följande åtgärder måste skolan vidta:
Skolans antimobbningsplan bör revideras så att bland annat följande information tydligt framkommer:
• korrekt definition av mobbning och kränkning.
• hur och vem som kan/ska anmäla misstanke om mobbning.
• tydligare bekrivning av arbetsgången vid mobbning, vem som ska höras, hur och när uppföljning sker.
• tydligare beskrivning av vilka konsekvenser mobbning kan leda till.
• tydligare beskrivning av hur elever och vårdnadshavare informeras om planen.
• skolans dokumentationssystem samt rutiner för anmälningar om misstänkt mobbning bör förtydligas
• kompetenshöjande insatser för alla lärare och personal ska planeras in i samråd med utbildningschef Mathias Eriksson så att man får verktyg att aktivt arbeta mobbningsförebyggande.
Källa: Ålands landskapsregering