Den dömda företagaren utförde inte själv avverkningen av vindfällena, som skedde i början av 2020. Han gjorde däremot avverkningsplanen och anlitade en underentreprenör för avverkningen.
Markägaren informerade honom om fornlämningsområdet på fastigheten. Det är fråga om en av endast tre större boplatser från bronsåldern som konstaterats på Åland, och den är fredad i stöd av landskapslagen om fornminnen.
Enligt Ålands tingsrätt skapade körningen och bortlyftandet av stubbarna djupa körspår och gropar på ett stort område i fornlämningsområdet. Detta inverkade väsentligt på fornlämningens markstrukturer och påverkar fornlämningen på ett negativt sätt. Skadorna på området är uppemot 50 centimeter djupa och det är möjligt att ytliga fynd har gått förlorade, enligt tingsrätten.
”Förefaller bristfälligt”
Enligt företagaren informerade han företaget som utförde avverkningen om fornlämningen. Han gjorde en avverkningsplan som gavs till företaget.
Tingsrätten konstaterar att fornlämningsområdet inte är uttryckligen markerat på ett avvikande sätt i planen och att det inte går att utläsa var fornlämningsområdets gränser går. Den skriftliga informationen som gavs till företaget om fornlämningsområdet förefaller bristfälligt, skriver tingsrätten.
Enligt tingsrätten var företagaren medveten om att marken var oerhört blöt. Han var också medveten om att man skulle köra med flera ton tunga skogsmaskiner på området. Med sin tidigare erfarenhet borde han ha förstått vilken påverkan skogsmaskinerna möjligen skulle kunna ha på marken efter körning under sådana förhållanden, skriver tingsrätten.
Ska överklaga
Sammantaget finner tingsrätten att företagarens förfarande föranledde skadorna som uppkom på fornlämningsområdet. Han döms för grov skadegörelse till villkorligt fängelse i fyra månader.
Han ska även ersätta landskapsregeringen med 6.675 euro för kostnaderna för skadebesiktningen och för den arkeologiska räddningsundersökning som gjorts.
Företagaren säger till Ålandstidningen att domen kommer att överklagas. Han säger att vägen använts tidigare och att han inte har agerat på något uppsåtligt sätt.
– Vi har kört på en befintlig traktorväg och lastat upp virke på den gamla delen av Kullagatan. Där har det varit virkesupplag fem till tio gånger tidigare, säger han.