Edvard Johansson anser att rollfördelningen mellan Högskolan på Åland (HÅ) och huvudmannen landskapet är otydlig och hopplöst föråldrad. Han efterlyser en ny huvudman.
Nyligen kunde Ålandstidningen avslöja att tre medlemmar ur Högskolan på Ålands styrelse lämnar sina uppdrag, nämligen viceordförande Ulf Hagström, Annette Höglund-Dönnes och Paula Linderbäck. Ulf Hagström uppgav att orsaken var att man lagt ner enormt mycket tid på att driva utvecklingsarbetet och bolagiseringen framåt men inte känt att man haft stöd från ägaren.
Edvard Johansson var rektor för HÅ mellan 2011 och 2017 och är en av dem som varmt talat för högskolans bolagisering.
– Som jag ser det är styrelsens roll helt vingklippt och styrelsen har inte möjlighet att göra så mycket. Man borde fråga sig vad man har styrelsen till? Är det en referensgrupp? Till exempel när en ny rektor vid HÅ ska tillsättas är det styrelsen som håller i processen och ger förslag men det är ändå landskapsregeringen som beslutar.
Orsak till uppsägningen
Edvard Johansson säger att denna problematik låg till grund för hans beslut att säga upp sig 2017.
Han säger att Högskolan på Åland är en åländsk version av de finländska yrkeshögskolorna och lagen om yrkeshögskolor i Finland har reformerats ett antal gånger. Motsvarande förändringar har inte gjorts på Åland och lagstiftningen kring högskolan är enligt Edvard Johansson hopplöst föråldrad.
– En stor förändring som gjordes i Finland var att lärosätena gjordes till egna juridiska personer i form av aktiebolag. Detta gjordes för att klargöra rollerna mellan yrkeshögskolorna och Undervisningsministeriet, helt enkelt en rollfördelning om vem som beslutar vad. Det gjordes också för att öka möjligheterna till specialisering. Motsvarande har inte gjorts på Åland, man har inte hunnit med i lagstiftningen.
Huvudman utifrån
Han anser att man borde öppna upp för att låta en ny huvudman komma in.
– Man borde helt enkelt se till andra lösningar. Exempelvis har högskolan på Gotland numera Uppsala universitet som huvudman. Kunde det vara en modell? Eller varför inte Åbo Akademi? Akademin äger 75 procent av yrkeshögskolan Novia i Finland.
Edvard Johansson betonar att situationen inte på något sätt är högskolans personals fel.
– Men man borde ställa sig frågan om Åland klarar av att ha en egen liten högskola. Jag är skeptisk till att det fungerar med den modell vi har i dag.
Det har gjorts utredningar om en bolagisering av Högskolan på Åland, bland annat Henrik Wolffs och Göran Djupsunds utredning från 2018 som bland annat innehöll förslag till direkt lagstiftning som kan ligga till grund för en bolagisering.
– Den utredningen var ju utomordentligt klar, säger Edvard Johansson.