Päronträd, äppelträd, plommonträd och aprikosträd ingår i de sortförsök som pågår i Ålands Hushållningssällskaps försöksodling i Västanträsk i Finström.
– Vi har 40–50 olika sorter årligen, mest inom äppel, säger hushållningssällskapets vd Jenny Enbär.
Storleken på odlingen är cirka en hektar, vilket ser litet ut jämfört med de kommersiella odlingarna i området. Trots det är hushållningssällskapets försöksodling av frukt en av få av sitt slag i Norden, och den enda i Finland.
– Fruktförsöksodlingen är unik och den har haft en avgörande betydelse för fruktodlingen på Åland, säger Jenny Enbär.
För Ålands Hushållningssällskap står den ändå endast för en mindre del av verksamheten. Hushållningssällskapet är en förening där lantbrukare är medlemmar och kan ta del av den rådgivning som ges av nio anställda.
Komplext
Rådgivningen fokuserar på fem områden: växtodling, husdjur, specialodling, frukt och bär samt ekonomi. EU:s jordbruksstöd är det största arbetsområdet.
– Där är det mycket att hålla reda på och mycket som ändras varje år. Jordbrukarna har koll på sina skiften och sin produktion och vi har koll på vilka stöd man kan söka, säger Jenny Enbär.
Det är ett mycket komplext stödsystem som har byggts upp, säger hon.
Bild
– Det är svårt för jordbrukarna att läsa in sig på alla ändringar i tid.
Försöksodlingen av frukt sker i samarbete med plantskolor ute i Europa. De får sedan ta del av resultaten från de åländska försöken.
– Det är också ett mycket tätt samarbete med Ålands trädgårdshall och odlarna. Vi har flera möten per år där man går igenom försöken.
Ett försök pågår normalt i tre till fem år och under ett odlarmöte på hösten presenteras resultaten från årets säsong.
– Man bedömer om sorterna har potential att klara sig i en större odling. Många sorter håller inte måttet. De får sjukdomar eller klarar inte klimatet.
Nytt upplägg
Planen är att inleda en liknande försöksverksamhet för specialodling. En av Johan Petterssons arbetsuppgifter som ny specialodlingsrådgivare är att tillsammans med Ålands trädgårdshalls rådgivare skapa mindre försöksodlingar ute på gårdarna, i aktiv produktion.
– Det blir en annan typ av försöksverksamhet. Det ska vara odlarna som initierar den och har idéer om vad man kan testa och så hjälper vi till praktiskt med kopplingen mellan forskning och försök, säger Jenny Enbär.
Lantbruket på Åland
• 13.900 hektar uppgick åkerarealen till på Åland 2021. Det motsvarar cirka 18.500 fotbollsplaner.
• Äpplen är den största produkten, sett till bruttointäkten. 2021 odlades 4.850 ton äpplen, vilket gav bruttointäkten 6.320.000 euro. Det finns drygt 700.000 äppelträd i produktion på Åland i dag.
På Åland produceras:
90 procent av Finlands päron.
90 procent av Finlands schalottenlök.
70 procent av Finlands äpplen.
25 procent av Finlands lök.
25 procent av Finlands sparris.
20 procent av Finlands bladselleri.
Källa: Ålands Landsbygdscentrums folder ”Landsbygdsnäringarna på Åland 2023”.
Utveckling och förnyelse sker hela tiden på gårdarna. Men nu är tanken att detta ska kunna ske tillsammans med rådgivarna, som kan sätta sig in i nya forskningsrapporter.
– Ett generellt problem är att det finns väldigt mycket forskning, men det är svårt att få den praktisk och tillämpbar på gårdsnivå. Jordbrukarna har inte tid att gå på konferenser och läsa forskningsrapporter och det är rådgivningens viktigaste uppgift att få ner forskningen i marken på gårdarna.
”Passionerad för odling”
Två nya rådgivare har nyligen börjat arbeta vid Ålands Hushållningssällskap.
Ekonomen Catrin Sandström arbetar som ny affärsutvecklare och ekonomirådgivare vid hushållningssällskapet. Hon ska bland annat ge råd om jordbruksstöd.
Bild
– Jag har tidigare jobbat på bank med rådgivning till privatkunder och nu senast med bokföring, säger hon.
Hon ser lantbruk som en intressant bransch.
– Jag bor och är uppväxt på landet, och mina föräldrar hade ett mindre jordbruk när jag växte upp.
Hortonomen Johan Pettersson är ny specialodlingsrådgivare. Till specialgrödorna hör bland annat lök och frilandsgrönsaker.
Han har tidigare arbetat med växtförädling på ett fröföretag i Tyskland. Han kommer från Uppland och har nu flyttat till Åland på grund av det nya jobbet.
– Jag är väldigt passionerad för odling generellt sett och specialgrödor är intressanta, säger han.
Förebygga
En av Johan Petterssons arbetsuppgifter blir att utveckla strategier kring integrerade växtskyddsmetoder.
– Det är ett område som är intressant just nu, säger han.
Bild
– EU inför väldigt hårda krav. Man behöver hitta sätt att förebygga och anpassa sina växtskyddsåtgärder för att så snabbt som möjligt minimera risker för skördeförluster, säger vd Jenny Enbär.
Det arbetet görs tillsammans med odlarna och Ålands trädgårdshall.