Landskapsregeringen gick i fredags ut med ett pressmeddelande om ett lagförslag som Justitieministeriet skickat på remiss till bland annat landskapsregeringen. Ministeriet föreslår flera ändringar av den åländska självstyrelselagen, utan att landskapsregeringen godkänt dem. Tvärtom så har Justitieministeriet och landskapsregeringen, trots flera försök, inte kunnat bli eniga om hur förändringarna ska genomföras.
Lagändringarna som ministeriet nu har bråttom med att genomföra handlar bland annat om hanteringen av smittskyddet. En annan föreslagen förändring gäller de åländska kommunernas roll som mottagare av statliga uppgifter.
”Den samlade åsikten är att utkastet till proposition inte svarar upp mot det åländska samhällets långsiktiga intressen”, skriver vice lantråd Harry Jansson (C) i pressmeddelandet.
Exakt vad i det här lagförslaget är landskapsregeringen missnöjd med?
– Framför allt att smittskyddet föreslås fortsätta som det gör i dag, säger Harry Jansson.
Systemet blottlagt
I Finland ska smittskyddet vid årsskiftet överföras från kommunerna till välfärdsområdena. Smittskydd tillhör Finlands lagstiftningsbehörighet, men på Åland sköts det av landskapsregeringen, enligt ett uttryckligt stadgade om detta i självstyrelselagen. En av de föreslagna ändringarna i Justitieministeriets lagförslag syftar till att ändra den formuleringen, så att Åland fortsätter att ha en skyldighet att sköta smittskyddet även när välfärdsområdena börjar ansvara för det i Finland.
Men smittskyddsområdet har förändrats mycket sedan självstyrelselagen skrevs, säger Harry Jansson.
– Lagförslaget svarar inte mot verkligheten, det vill säga hur omfattande smittskyddet är i dag och hur många nivåer som måste hantera det. Smittskyddet är så invecklat att vi vill ha en överenskommelseförordning till grund för det, säger han.
Genom en överenskommelseförordning kan uppgifter som hör till Finlands behörighet överföras till Åland.
– Vi anser att Åland bara ska vara skyldigt att sköta smittskyddet till vissa delar.
Har pandemin lett till det här synsättet?
– Ja, pandemin har blottlagt hela systemet.
”Tvingas ta ansvar”
Det är också en fråga om vem som ska stå för kostnaderna.
– Den som har behörigheten ska betala för det, och det ska vara reglerat på förhand, säger Harry Jansson.
Och det kan man göra i en överenskommelseförordning?
– Jag, då blir det noggrant. Ministeriet tvingas ta ansvar för frågorna om vem som ska göra vad och vem som ska stå för kostnaderna.
I lagförslaget som skickades ut i fredags skriver Justitieministeriet att man ”i en nära framtid” ska tillsätta en arbetsgrupp som bland annat kunde ges i uppdrag att göra en översyn av de så kallade förvaltningsbehörigheter dit smittskyddet hör, och ”ge närmare förslag för att förtydliga läget”.
– Man säger att man ska reglera det i efterhand. Det är vi inte trygga med, eftersom det då kommer att bero på vem som styr och ställer i Helsingfors vid varje enskild tidpunkt, säger Harry Jansson.
– Vi måste ha ett ytterst tydligt regelverk i förhållande i Finland i stort. Det är enbart då som vi kan vara trygga i förhållande till smittskyddet.
Initiativ i riksdagen
Den andra delen av Justitieministeriets lagförslag som landskapsregeringen är missnöjd är en ny paragraf i självstyrelselagen om ”riksuppgifter” som genom en rikslag föreskrivs kommunerna på Åland.
– Vi är inte trygga med att våra kommuner kommer att få den kompensation som de behöver i dessa fall. Dels måste det finnas en tydlighet om vem som ska stå för kostnaderna, dels kommer det här att handla om uppgifter som i Finland ges till välfärdsområdena. Det är områden med kanske 300.000 invånare. Det är ytterst tveksamt om den typen av uppgifter passar åländska kommuner. Det är något som måste regleras via landskapsregeringen och lagtinget.
Som ett svar på lagförslaget från Justitieministeriet arbetar landskapsregeringen nu med att ta fram ett förslag till lagmotion som Ålands lagting ska ta ställning till inom kort. Om lagtinget omfattar förslaget kan lagmotionen sändas till Finlands riksdag som ett initiativ.
Det är ett alternativ till att lagtinget antingen bara röstar för eller emot de föreslagna förändringarna av självstyrelselagen.
– Det visar vad vi tycker på Åland.
”Ingen katastrof”
Harry Jansson betonar att ingen katastrof inträffar vid årsskiftet om Justitieministeriets lagförslag förfaller. Det som händer är att smittskyddet på Åland blir Social- och hälsovårdsministeriets ansvar i stället för Ålands ansvar.
– I övrigt händer inte så mycket. Ingen individs rättigheter kränks. Och att inte kommunerna får nya uppgifter är bara bra.
– Men med tanke på vad smittskyddet innebär är det att föredra att allt klarläggs, säger Harry Jansson.
Justitieministeriet vill ha landskapsregeringens remissvar senast den 9 november. Den 17 november ska lagförslaget tas upp till föredragning i Finlands regering.
Som Ålandstidningen skrivit tidigare ska den uppkomna situationen diskuteras vid ett möte med justitiekansler Tuomas Pöysti den 3 november. Från Åland deltar lantrådet Veronica Thörnroos (C) och social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).