Finländska sjömän som arbetar på svenskflaggade fartyg får inte längre behålla sina FPA-kort.
De som behöver dyra läkemedel drabbas hårdast av detta.
SOCIALSKYDD FPA har ändrat sin praxis i fråga om FPA-korten. De återkallas nu för sjömän som arbetar på utflaggade fartyg och som står utanför det finländska socialskyddet.
Både FPA-kortet och det EU-sjukvårdskort som man fått i Finland ska lämnas tillbaka. Men de berörda personerna får inte något brev om saken, eftersom det inte finns något register över dem.
-Det är allas skyldighet att meddela förändringar som gäller socialförsäkringen. Vi har inte något system för att spåra dessa personer, säger Hillevi Smeds, FPA:s distriktschef på Åland.
Det är däremot inte några nya regler som införts gällande socialskyddet.
-Att man omfattas av sjukförsäkringen i det land man arbetar är en gammal regel som är vedertagen i hela EU. Trots det har man på basen av bosättning rätt till vissa förmåner, till exempel läkemedelsersättningar och ersättningar för privatläkar- och tandläkarvård. säger Hillevi Smeds.
Snabb handläggning
Att bli av med FPA-korten får störst konsekvenser för dem som behöver dyra läkemedel. Möjligheten att få kostnaderna ersatta direkt försvinner med FPA-kortet.
-Man måste nu betala hela beloppet till apoteket. Sedan får man ansöka hos FPA om att få tillbaka pengarna. Vi prioriterar de här ärendena, men man måste komma in till oss och säga att man vill ha en snabb behandling, säger Hillevi Smeds.
Det kan ta några bankdagar innan man fått tillbaka pengarna.
-Det kan vara bekymmersamt om man har dyra läkemedel, säger Hillevi Smeds.
Skriver intyg
Möjligheten till direktersättning för privat läkar- och tandvård är också beroende av ett FPA-kort.
-Man har rätt till ersättningen även utan kort, men man måste ansöka om den, säger Hillevi Smeds.
För den offentliga vården kan FPA däremot skriva ett intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.
-Då fungerar allt på samma sätt och till samma avgifter som för dem med FPA-kort. Det enda som förändras är alltså möjligheten till direktersättning för sjukvårdskostnader. Ersättningen har man ju rätt till, säger Hillevi Smeds.
Allt blir inte sämre för dem som omfattas av det svenska sjukförsäkringssystemet. De har fortsättningsvis rätt till alla penningförmåner som finns i Sverige, bland annat i fråga om sjukersättning och föräldraförmåner.
-Det vi önskar är att man ska ta reda på vad som gäller innan man börjar jobba under svensk flagg eller flyttar utomlands. Så att det inte uppstår några luckor i skyddet, säger Hillevi Smeds.
Anna Jakobsson