Alfons Röblom säger att det är lovvärt att ålänningarna vill producera sin egen klimatvänliga energi, och att man måste hjälpas åt att skapa förutsättningar för det.
– Och jag kan lova att den här frågan kommer att ligga absolut högst på vår agenda när den nya energikommissionen sammanträder på tisdag om en vecka. Vi har jobbat hårt sedan i höstas med att hitta ett angreppssätt för att få en strategisk helhetsbild kring den åländska energisituationen, säger han.
Hur har ni jobbat med frågan sedan hösten?
– Vi har jobbat med att få en strategisk helhetsbild över nuläget och vad vi behöver utreda för att få en överblick av de kommande årens energiutveckling. Nu har den nytillsatta och mycket kompetenta energikommissionen en hel del material att ta med sig i det fortsatta arbetet.
Hur ser målsättningen ut?
– Målet är att minska utsläppen och att öka användningsgraden av förnybar energi, och där har ålänningarnas vilja och iver en viktig funktion, inte bara för energin utan även för att öka medvetenheten kring dessa frågor. Många vittnar om att det känns bra att äga sin egen energiproduktion. Vi lever verkligen i en tid av omställning och det är viktigt att vi tar oss an frågorna på ett strategiskt sätt.
Flaskhals
Ministern säger att han är lite förvånad över att läget är som det är och menar att det borde ha stått klart för alla och envar att det är åt det hållet Åland är på väg.
– Det strategiska arbetet borde ha skett långt tidigare, men nu ligger frågan som sagt absolut högst på vår agenda. Ser vi några problem som försvårar för detta, exempelvis i lagstiftningen, kommer vi att föreslå ändringar som rättar till dessa.
Du är lite förvånad, säger du. Hur väl har du och LR känt till problemet?
– Vi har nog känt till att det finns vissa begränsningar, och vi måste komma ihåg att det under en omställning till en grönare värld som går ganska snabbt, kommer att finnas vissa begränsningar och flaskhalsar. Men jag förvånas över att den här flaskhalsen är såpass konkret som den är.
Privatpersoner och företag får ju ansöka om bidrag för bland annat solceller – blir likabehandlingsprincipen lidande när det så att säga är ”först till kvarn” som gäller?
– Jag förstår hur du tänker, och jag tycker inte att det är tillfredsställande att det är på det här viset. Det är något vi måste komma bort från nu när många redan i planeringsskedet av sitt husbygge tar med solceller i sina planer.
Borde det i rättvisans namn finnas ett bidrag att söka för att kunna investera i en utbyggnad av kapaciteten i elnätet för den som vill ha en egen anläggning?
– Vi måste komma ihåg att aktörer som Ålands elandelslag har en roll, och landskapsregeringen en annan. Vår roll är att se till att lagar och regler fungerar som de ska. Frågan kring vad vi kommer att stöda eller vilka investeringar som ska göras är lite för tidigt lyft i nuläget.