Fritidshemmet Kråkan vid Övernäs skola har under flera år haft det väldigt trångbott, utrymmet man har till sitt förfogande har varit uppskattningsvis 180 kvadratmeter. Nu har man hela 68 elever inskrivna på Kråkan som ska samsas om utrymmena vilket gör att utmaningarna blir än större.
– Om det bara är åtta elever i den här rasthallen så hörs det rejält, säger Övernäs skolas rektor Anders ”Antti” Eriksson.
Rasthallen används för pingis och annan lek. I den skrivelse som ledningsgruppen på Övernäs skola nu har skickat till bildningsnämnden framgår att rasthallen är utmanande med hårt betonggolv, vilket gör att ljudnivån överstiger tillåtna värden för längre vistelse.
I skrivelsen framgår att det har varit en hög belastning på personalen, som gjort sitt yttersta för att få verksamheten att fungera så smidigt som möjligt med drygt 60 barn. Man har haft en stor personalomsättning och vissa dagar bedriver man verksamheten med en personalstyrka som till 50 procent består av korttidsvikarier. Ledningsgruppen menar att det är omöjligt att följa given läroplan med så många korttidsvikarier.
–Till antalet har man varit tillräckligt, men det är kontinuiteten som blir lidande, säger Antti Eriksson.
– Personalen har verkligen jobbat stenhårt. Nu är läget ändå lite lugnare med jämfört hur det var i augusti. Då i början skulle 68 barn samtidigt äta mellanmål. Det gick ju inte så det har vi ändrat på, säger Fredrika Haals.
Stora årskullar
Det är relativt nytt med läroplan inom fritidsverksamheten. Fredrika Haals säger att man som det är nu inte uppfyller alla kriterier.
– Där står bland annat att man ska hålla storsamling och hålla små grupper, men det har vi inte kunna hålla nu utan vi har fokuserat på att få det att fungera i vardagen.
Man har försökt organisera verksamheten så att växelvis är en årskurs utomhus och en annan inomhus. Då stora årskullar på drygt 40 barn ska vistas inomhus är utrymmena mycket begränsade.
– När alla samlas samtidigt blir det stökigt. I teorin ska det vara möjligt att få en grupp till biblioteket, en till slöjdsalen och en tredje ut på gården, men vi märkte att det rent praktiskt inte fungerade. Det fungerade som skrivbordsprodukt men att i praktiken ha nästan 70 barn och dela på grupper och utrymmen fungerade inte, säger Antti Eriksson.
På bekostnad av Kråkans utrymmen
Ett av fritidshemmets utrymmen gjordes dessutom om till två små klassrum, i och med att skolan också har brist på utrymme. Det här innebär att Kråkans utrymmen ytterligare har minskat och är nu uppskattningsvis 158 kvadratmeter, samtidigt som man slår rekord med antalet barn.
– Det var förstås bra ur skolans perspektiv att vi fick tillgång till mer undervisningsutrymme, men det blev på bekostnad av Kråkans utrymmen. Vi behöver större och ändamålsenliga utrymmen som uppfyller de krav som lagen om barnomsorg och grundskola stipulerar, säger Antti Eriksson.
Enligt lagen ska barnomsorg bedrivas i lokaler som är lämpliga med hänsyn till barnens ålder, vårdtid och verksamhetens natur. Ledningsgruppen anser att det här ärendet är av brådskande karaktär, och ärendet behandlas i kväll på bildningsnämndens möte.
Ledningsgruppens förslag på hur Övernäs skola med fritidshemmet Kråkan ska få mer utrymme:
• Alternativ 1: Staden köper in eller leasar moduler med långtidskontrakt för fritidshemmet.
Modulerna placeras på skolgården invid Idrottsgården. Modul kan
även fungera under övergångsperioden i samband med utökning av antal grupper med mångprofessionellt stöd (specialklasser).
• Alternativ 2: En del av fritidshemmet flyttar till ett annat utrymme utanför skolbyggnaden
(till exempel Uncan + förra daghemmet Flaggskeppets gård). Ett sådant scenario kräver utökad personalstyrka med två deltidsanställningar.