Det är Finströms kommun som initierat ändringen av detaljplanen för kvarter 25 och 26 i Godby, ett 23.200 kvadratmeter stort område norr om von Knorringsvägen. Man fastställde tidigare en ny detaljplan för angränsande kvarter 24, där ungdomsgården och Godby grill ligger.
– Den större delen av planen i Godby härstammar från 1964, och till stora delar har de funkat som en väldigt bra bas. Men man har inte tagit särskilt stor hänsyn till befintliga fastighetsindelningar när man ritat detaljplanen, säger tekniska chefen Aron Lundström.
Därför väljer kommunen nu att städa upp planerna. Men det gäller att få fastighetsägarna med på tåget, eftersom den nya planen förutsätter att de byter mark med varandra för att kunna stycka ut nya tomter.
– Vi försöker utgå från dagens situation så mycket som möjligt. Det finns huvudbyggnader på de flesta av tomterna, men fastighetsgränserna följer inte tomtgränserna, därför är det svårt att bevilja bygglov på de här områdena. Det innebär begränsningar för de som äger dem.
– Det är kommunen som en gång i tiden ritat och fastställt planen, därför känner vi ett ansvar för att den funkar.
Är det också ett önskemål från fastighetsägarna?
– Ja, från enstaka fastighetsägare. De här frågeställningarna uppstår oftast när någon vill göra någonting och man konstaterar att det inte går med de planer som ligger.
Bevara kulturvärden
Den nya planen innebär bland annat en utökad byggrätt. Området förtätas när tre nya egnahemshus får byggas. Dessutom föreslås två byggnader, Hemfrid 2:15 och Solberg 1:15, k-märkas. Utöver det ändrar man beteckningen på några fastigheter.
Landskapets kulturbyrå har gjort en inventering av de två kvarteren. Där står att området tål förtätning men att nybyggnation bör anpassas till befintlig bebyggelse. Det är viktigt, menar Aron Lundström, att det finns en balans mellan skyddet av kulturvärden och användningsmöjligheterna för en fastighet.
– Generellt vill man ha en del frihet när man bosätter sig i en landskommun. Sätter man för mycket begränsningar kommer fastigheten att förfalla till sist. Man ska kunna använda huset på ett ändamålsenligt sätt, och renovera på ett ekonomiskt försvarbart sätt.
Här har Finström inte lika strikta bestämmelser som till exempel Mariehamn, säger han. Däremot är kommunen skyldig att ta hänsyn till kulturvärden när man beviljar bygg- och rivningslov.
Frågetecken kring k-märkning
Förslaget till ny detaljplan för kvarter 25 och 26 finns just nu ute till allmänhetens påseende. Eventuella anmärkningar ska göras senast den 29 maj. Aron Lundström räknar med att fastighetsägarna kan opponera sig mot k-märkningarna. Sedan är det upp till kommunen om man vill ta hänsyn till det eller inte.
– Kommunen har planmonopol, men det görs bäst i samråd med de boende.