I dagarna är landskapsregeringens 100 första dagar till ända. Det är dags för den nya landskapsregeringen att omvandla riktlinjer och mål till konkreta åtgärder. Ålandstidningen har bett företrädare från en rad samhällssektorer att ge sin syn på landskapsregeringens arbete hittills och på vad de önskar ska hända när ord ska omsättas till handling.
Frågor:
1.) Hur har landskapsregeringen skött sina första 100 dagar avseende ditt område?
2.) Vad har varit bra?
3.) Hade något kunnat göras annorlunda?
4.) Vad är ditt önskemål för landskapsregeringens framtida arbete?
Vilket betyg sätter du på arbetet hittills och landskapsregeringens visade intention för ditt egna område? Skala 4-10.
Annica Jansson, vd för Ålands turistförbund:
1.) Det är egentligen för tidigt att säga. I handlingsplanen står det väldigt kort och övergripande, jag hoppas det händer mer därutöver.
2.) Vad gäller turismen har jag inte sätt några konkreta åtgärder. Jag väntar på att det ska komma framöver.
3.) Golfbanebeslutet blev ett bakslag för hela turismbranschen. Men det är svårt att lägga ett vitsord utifrån ett enda beslut.
4.) Jag önskar en nära och konstruktiv dialog mellan oss i branschen och landskapsregeringen och att det leder till konkreta åtgärder som har förutsättningar att gynna turismen.
Betyg: 6, med hopp om att det slutar rejält bättre än så.
Marcus Eriksson, ordförande för Ålands fiskodlarförening:
1.) Jag har uppfattat att den nya landskapsregeringen har en saklig inställning till vår bransch.
2.) Tidigare användes vi fiskodlare som ett slagträ i miljödebatten. Vi känner oss inte längre lika åthutade i dag.
3.) Det har inte varit något negativt, men för att ge högsta betyg ska också konkreta saker verkställas, det har inte gjorts ännu.
4.) Vi vill ha klara linjer för verksamheten framöver, det har saknats i många år. Dessutom behövs en rakare kommunikation kring hur riktlinjerna ska arbetas fram. Det är för långt mellan näringsidkare och samhällsinstanser i dag. Avståndet blir bara större och större på lilla Åland.
Betyg: 9
Birgitta Eriksson, vd Ålands producentförbund:
1.) Den dialog som vi har haft med landskapsregeringen, framförallt näringsminister Jan-Erik Mattsson, har fungerat väl. Men sen finns det områden som har blivit sämre skötta.
2.) Landsbygdsutvecklingsprogrammet ger goda möjligheter till att utveckla jordbruket, men det har förstås varit på gång en längre tid.
3.) Frågan om nyregistrering av fornminnen är dåligt skött, på den punkten får de underkänt. Annars tycker jag att de kunde ha tagit fram mer handfasta riktlinjer kring hur jordbrukets status ska höjas. Det står i handlingsprogrammet att det ska göras, men hur?
4.) I dag går mycket av en jordbrukares energi åt till den ofantliga administration som finns. Allt klumpar sig dessutom kring sommarmånaderna när arbetet ändå är intensivt. Landskapet borde hitta mer praktiska lösningar för att minska arbetsbelastningen. Det skulle också göra att färre unga avskräcktes från yrket.
Betyg: 7
Henrik Lagerberg, FFC:s representant på Åland:
1.) De har inte direkt rivstartat. Jag har inte märkt av dem så mycket och det har inte framgått vad de tänker genomföra.
2.) Ur löntagarsynpunkt var det bra att vi fick ett avtal för de offentliganställda inom landskapet. Viljan att åstadkomma jämställda löner finns, men det återstår att se hur det går.
3.) Rent arbetsrättsligt tycks ingenting vara på gång. Överlag borde de ha visat tydligare vad de vill. "Mera i plånboken" är ett område som jag tror löntagarna är intresserad av. Det borde de ha förklarat hur det ska gå till.
4.) Att de jobbar hårt för jämställdhet och att de ser över prisutvecklingen. Inflationen är högre på Åland än i övriga Finland.
Betyg: 6
Björn Kalm, ordförande Ålands idrottsförbund:
1.) Vad jag kan minnas har de inte gjort någonting varken för eller emot idrotten.
2.) Idrottsföreningarna har stor hjälp av Paf-pengarna, och där ser vi ingen förändrad inställning. Dessutom är ansvarig minister Britt Lundberg positiv till ö-spelen.
3.) Nej, det kan jag inte säga. Men jag kan inte sätta toppbetyg eftersom Britt Lundberg fortfarande inte har tagit någon kontakt med oss. Där är vi visserligen lika goda kålsupare.
4.) En fortsatt positiv syn på idrotten och idrottsutövandet på Åland.
Betyg: 8
Jonny Mattsson, ombudsman Ålands företagareförening:
1.) Vet inte om det har hänt så mycket konkret, men vi har klara indikationer på att nya initiativ för att underlätta för företagen är på gång.
2.) Planerna att upprätta rådgivning för nya företag är en fin möjlighet. Dessutom finns en avsikt att försöka sluta avtal med specialfinansieringsinstitutioner i Finland. På Åland är det svårare att få delta i internationella program och att få understöd för teknikutveckling, än vad det är för konkurrenterna i Finland. Överlag upplever jag att vi äntligen fått gehör för frågor vi har försökt lyfta i åratal.
3.) Problemet med näringsavdelningens långa handläggningstider måste åtgärdas. Fortfarande tar det alldeles för lång tid innan ett företag eller en förening vet om de får pengar eller inte. Ärenden som borde ta en månad kan dröja flera månader.
4.) Att det ska bli mindre byråkratiskt för företagen. Dessutom måste företagarna på Åland få samma möjligheter som i Finland och i EU.
Betyg: 7,5 för att ambitionen är hög men att det konkreta dröjer.
Kerstin Sand, verksamhetsledare för Ålands handikappförbund:
1.) Handlingsprogrammet innehåller bara några rader om handikappfrågor, men trots det tycker jag att landskapsregeringen har kommit igång med en hel del.
2.) Socialvårdsbyrån har inlett ett viktigt arbete med att utreda de sociala skyddsnäten bland annat för funktionshindrade. En handikapputredare på socialvårdsbyrån ser över de handikappades situation och man avser att uppdatera den lagstiftning som finns. Det är viktigt eftersom lagstiftningen på Åland släpar efter rikslagstiftningen. Det är dessutom positivt att landskapets tillsyn och översyn av kommunernas socialvård och handikappservice ska utvecklas.
3.) Det har tidigare utlovats en ny tjänst som rehabiliteringsrådgivare inom ÅHS. Det är en funktion som skulle vara viktig att införa, men vi har inte fått något besked om löftet kommer att uppfyllas.
4.) Jag önskar att alla landskapets avdelningar ska arbeta med handikappfrågor. Det är inte bara en fråga för socialvårdsbyrån. Tillgängligheten behöver förbättras, och jag hoppas att arbetet med att se över de handikappades levnadsvillkor fullföljs. Vi har till exempel dålig tillgång på personliga assistenter på Åland.
Betyg: 7, ett betyg som kan stiga om påbörjade åtgärder fullföljs.
Gunda Åbonde-Wickström, ordförande Ålands Natur- och miljö:
1.) Det finns ett allvarligt och ambitiöst förhållningssätt till hållbar utveckling och jag vet att det är mycket på gång inom området.
2.) Att jag har ett intryck av att avsikten är ett systematiskt genomförande av hållbar utveckling i hela förvaltningen.
3.) Det är svårt. Jag har inga exempel på beslut som inte har varit hållbara, å andra sidan genomförs inte ett hållbarhetsarbete i en handvändning, det är en långsiktig strategi.
4.) Att man med kraft tar itu med att hållbar utveckling ska genomsyra alla landskapets områden. Dagsaktuella frågeställningar får inte stjälpa ett långsiktigt tänkande.
Betyg: 7 eftersom det kan bli både en 10:a eller en 4:a framöver beroende på om ambitionerna efterlevs.
Christer Liewendahl, ordförande Norra Ålands pensionärer:
1.) Landskapsregeringen jobbar med att försöka förbättra för pensionärerna, både vad gäller vården och den ekonomiska situationen för folkpensionärerna. Men jag saknar den sociala biten.
2.) Paf-bidraget i år till vår förening är betydligt högre. Det gör att vi kan hyra en buss och hämta upp de medlemmar som vill delta på mötena. En stor hjälp eftersom resan är lång och många drar sig för att ta bilen. Beslutet att begränsa bidraget till golfbanan till 30 procent tror jag uppskattades av många pensionärer, det är inte många av oss som spelar golf.
3.) Jag skulle önska att man hade beslutat att anställa mer personal inom äldreomsorg och sjukvård. I dag hinner inte personalen med de äldre. Runar Karlsson har dessutom uttalat sig för ivrigt i fråga om Föglö-tunneln, särskilt mot bakgrund av att den blir så mycket dyrare än väntat.
4.) Landskapet borde bidra med pengar till musikunderhållning på äldreboenden, i dag får de äldre för lite stimulans. En annan sak är att det finns för få gång-och cykelvägar utmed huvudlederna, det hindrar äldre och andra som vill promenera. En utbyggnad av äldreomsorgen behövs också, det är platsbrist på många håll i dag.
Betyg: 7,5, godkänt, inte mer.
Ann Eriksson, ordförande föreningen Pusselfamiljen:
1.) Personligen är jag inte nöjd, speciellt inte när jag ser till den svåra ekonomiska situation många ensamförsörjare har. Landskapsregeringen har varit tysta om hur man kan underlätta för oss som grupp.
2.) Den nya barnskyddslagen som träder i kraft blir ett nytt sätt att skydda barnen och deras intressen. Dessutom höjs barn- och ensamförsörjarstödet, men det är förstås förra regeringens verk.
3.) Jag hade velat att de skulle inse att många ensamförsörjare är lågavönade och behöver mer ekonomisk hjälp, för sina egna och för barnens skull.
4.) Bygg 4:or till rimliga hyror så att familjerna slipper tränga ihop sig och föräldern kan få ett eget rum. Höj bostadsbidraget och beräkna utkomststöd utifrån de faktiska kostnader var och en har.
Betyg: 6,5
Landskapsregeringen får 94,5 av 130 möjliga poäng. Betygssnittet blir 7,3. Ett klart godkänt total
Tone Nordling