Från och med i dag, och till och med den 16 januari, gäller regeringens beslut om inre gränskontroll i trafiken till Finland – dock med förbehåll för eventuella tillägg vid regeringens sammanträde som hålls i dag. Vid Gränsbevakningsväsendet förbereder man sig för att hantera de nya reglerna, bland annat genom att kalla in extrapersonal.
Enligt Kim Westman, stationschef för Ålands sjöbevakningsstation, förflyttas personal från Kökars sjöbevakningsstation till Mariehamn under åtminstone en vecka.
– Dessutom kommer en kommenderingsavdelning bestående av sex personer från finska vikens sjöbevakningssektion till Åland på tisdagen.
Innan förstärkningen börjar arbeta ska de dock skolas in i reglementen och sedvänjorna som gäller på Åland.
– Det är inte samma personer som ryckte in senast vi behövde extraresurser, därför finns behovet av en viss inskolning, säger Kim Westman.
Det framfördes ju en del kritik mot att personalen inte kunde svenska senast, är det svenskspråkiga tjänstemän som kommer den här gången?
– Sannolikt inte till modersmålet, men de ska klara av att sköta tjänsteutövandet på svenska.
Att inte skjuta budbäraren
Kim Westman vill särskilt lyfta och påpeka att det inte är Gränsbevakningsväsendet som har beslutat om de återinförda gränskontrollerna.
– Vi utför bara de arbetsuppgifter vi får och vi hoppas verkligen att våra kunder har förståelse för detta. Enskilda tjänstemän vid inresepunkterna är därför inte rätt mottagare av eventuell kritik, men man får mer än gärna skicka sina synpunkter till Gränsbevakningsväsendets mejl, där besvaras alla inkomna mejl.
Kom det många sådana mejl under den senaste perioden med inre gränskontroller?
– Nu minns jag inte exakt, men mellan tummen och pekfingret mottogs det cirka tio klagomål på vår verksamhet. Det kan jämföras med hundratals klagomål på andra gränsöverskridningsplatser, vilket vi tar som ett tecken på att vi gjorde ett ganska gott jobb.
Att hålla trafiken flytande
Kim Westman säger att man i första hand, om reglerna slås fast i enlighet med förslaget, planerar att fokusera på de så kallade covid-passen och testresultaten samt intyg över genomgången covid-sjukdom.
– Vår prioritering är att försöka hålla trafiken flytande och så smidig som möjligt. Vi är i första hand inte ute efter annan gränsöverskridande brottslighet.
Vad kan man som resenär göra för att underlätta ert arbete?
– Ha gärna intyg och covidpass färdigt tillgängliga. Jag rekommenderar att man tar en skärmbild av sitt covidpass så den finns färdigt i telefonen. Bandbredden vid hamnarna brukar ofta vara lite sämre när fartygen lägger till, därav tar det mycket tid i anspråk om alla ska ladda ner sitt covidpass där och då.
Vilka lärdomar har gränsbevakningen dragit av förra perioden med gränskontroller?
– En lärdom är att vår personal nu ska vara strikt uppdelade i segment enligt den inresepunkt man ska jobba på. Vi ska undvika att blanda grupperna för att minska risken för intern smittspridning. I övrigt gäller det utrustning och hur vi ska arbeta när det kommer trafik till Åland dygnet runt, det är en krävande arbetsuppgift.
”Back to basics”
Inresereglerna på Raja.fi är många till antalet, men enligt Kim Westman är jobbet relativt enkelt.
– För oss är egentligen en persons ursprungsland ointressant i det här läget. Alla kommer från Sverige, och då från två olika områden. Antingen kommer de från Norrtälje kommun och är undantagna vissa regler, eller så kommer de från Stockholms kommun, varvid de striktare reglerna gäller. Sedan finns det naturligtvis en hel del undantag, vilka de är kan man hitta på vår hemsida.
Ålänningar och finska medborgare undantas kraven, men hälsovårdsmyndigheter ska fortsättningsvis finnas vid inresepunkter för att utföra hälsoundersökningar och kontrollera vaccinationsintyg, samt utföra tester vid behov.
– Det är lite ”back to basics”, säger Kim Westman och fortsätter:
– Jag har ingen medicinsk utbildning, men smittspridningen verkar öka kraftigt och jag vill verkligen uppmana till de grundläggande åtgärderna, det vill säga att hålla avstånd, tvätta händerna och att bära munskydd.
Avslutningsvis, trodde du själv, för ett par månader sedan, att vi skulle hamna i det här läget igen?
– Jag har som sagt varken utbildning eller kunskap inom medicin, men jag litar på vetenskapen och visst hade jag hoppats att pandemin skulle avta i takt med vaccinationerna. Men det verkar successivt dyka upp nya variationer på viruset som förlänger allting. Vi får nog förbereda oss mentalt på att dras ännu en tid med den här saken, vilket kan kännas tungt och jobbigt. Men samtidigt har vi ju ett mycket öppnare samhälle nu än vi hade våren 2020.