Ålandstidningen har tidigare skrivit om landskapsregeringens och Pafs satsning på att starta upp och driva en ny tech-utbildning på Åland.
Utbildningen, som är en typ av kodarskola, startar i augusti och bygger på den så kallade 01 edu systempedagogiken – ett spelifierat alternativ till traditionella utbildningar och med fokus på självinlärning och samarbete med andra studerande.
Den onlinebaserade antagningsprocessen, som består av ett minnestest och ett kognitivt test, öppnade den 1 december och stänger den 22 februari.
– Vi har redan nu 1.600 registreringar från 40 olika länder. Det är stor internationell spridning, säger Francois Maugis.
Över förväntningarna
Ludvig Winberg, som är pr-ansvarig för utbildningen, säger att antalet registreringar så här långt är mer än vad man hade förväntat sig.
– 1.000 var ett mål, och nu ser det ut som vi kommer att nå 2.000. Dubbelt fler alltså, det känns bra.
Anna-Lena Svenblad lyfter också betydelsen av mångfald. Utöver 40 nationaliteter finns de sökande i åldersspannet 18 till 56 år.
– Vi vill ha en mångfald och bredd. Det är en kombination av olika nationalitet, bakgrund, erfarenhet och kunskap som skapar förutsättningar för kollektiv kreativitet och kollektivt lärande.
30 procent av de registrerade är dessutom kvinnor, en betydligt högre andel än i tech-branschen i övrigt.
– Det är vi väldigt glada över.
Nytt campus
Efter att den onlinebaserade antagningsprocessen avslutas den 22 februari kallas de 150 bästa till Åland för en andra gallring. Den första gruppen på 75 personer anländer i april och den andra i maj. Därefter blir 50 personer antagna till den verkliga utbildningen som startar i augusti.
För tillfället håller man därför på att bygga upp utbildningens campus. Ett rum med 50 datorer är redan klart och ett mindre med åtminstone 25 datorer ska ännu färdigställas. Inredningen går i den åländska flaggans färger och Anna-Lena Svenblad säger att man tänkt till med ytorna. Bland annat är datorerna svängda åt olika håll.
– Det betyder att man har ögonkontakt med dem som sitter vid sidan om en själv. Det är både rumseffektivt och skapar bättre förutsättningar för samarbete.
Mjuka värden
På datorerna finns också nu den programvara som under två års tid ska utbilda grit:labs studerande. Francois Maugis berättar att läroplanen består av tre kodningsspråk.
– Det påminner om ett spel och man tar sig vidare genom att klara av olika utmaningar och få erfarenhetspoäng. Allt handlar om kodning men det behöver nödvändigtvis inte vara kodning. Många företag söker i dag efter anställda med mjuka värden och mycket av utbildningen handlar om att lära sig hur man lär sig.
Jenny Schauman-Linevik som ansvarar för sociala medier säger att man hoppas kunna rida vidare på det momentum som pandemin delvis skapat.
– Det är många som kanske funderar om i sitt liv, och det finns jobb inom tech-branschen.
Grit:lab har redan nu samarbeten med tolv åländska tech-bolag.
– Vi vill visa att man kan flytta till Åland, få mer fritid och fortfarande satsa på sin karriär.