Hundratals europeiska Lionsklubbar har varit involverade i insamlingen, som gett 1,5 miljoner euro och som hittills har lett till att 452 generatorer överlämnats till olika institutioner där barn vistas i Ukraina.
Allt började i höstas, när Björn Hägerstrand från Mariehamn ville göra något för befolkningen i Ukraina efter att Ryssland bombat sönder den lokala elinfrastrukturen.
– Som alla andra såg jag nyheterna om att Putin gett sig på civilbefolkningen, säger han.
Han noterade att en Lionsklubb i södra Sverige hade donerat några generatorer till Ukraina.
– Det slog mig att jag som nordisk koordinator för Lions kunde göra samma sak.
Projekt lanserades
Han tog fram ett förslag som innebar att 100 generatorer skulle vara levererade före julafton. Upplägget diskuterades under en Lionskonvention i Zagreb i oktober, vilket ledde till att projektet ”Vintern kommer till Ukraina” lanserades i stora delar av Europa med Björn Hägerstrand som projektledare.
Land efter land hörde av sig. Först var tanken att begränsa deltagandet till lokala klubbar, för att undvika den byråkrati som uppstår högre upp i organisationen.
– Men flera stora länder hörde av sig, som Frankrike och Tyskland. Jag svarade att de fick komma med i projektet så länge som de inte skulle försena det, säger Björn Hägerstrand.
Hela 1,5 miljoner euro samlades in och hittills har 452 generatorer levererats. Men förverkligandet har kantats av svårigheter.
– Spelplanen ändrades ganska mycket, säger Björn Hägerstrand.
”Inte i mål”
Generatorer blev en bristvara på den europeiska marknaden i energikrisens spår.
– Små hushåll över hela Europa köpte generatorer. I början fick vi tag i 50 här, 100 där. Flest här upp i Norden där vi inte är lika gasberoende.
Eftersom generatorerna sålde så snabbt fick Björn Hägerstrand befogenhet att köpa när läge gavs, inom ett givet pris, utan att invänta formella beslut. Annars hann de säljas innan beslutet var fattat.
Efter att ha sonderat marknaden utanför EU, inför en större beställning, föll valet på en tillverkare som ska leverera cirka 1.400 generatorer nästa vecka. Fabriken ligger i närheten av Istanbul i Turkiet.
– Så projektet är inte i mål ännu. Det har redan levererats 452 stycken, så på det viset har vi lyckats. Det är många skolor och många barn som vi har hjälpt. Men det ligger fortfarande en miljon euro i blöt. Jag hoppas att allt ska gå bra med leveransen från Turkiet.
”Telefonen går varm”
Det har framför allt varit en nervös tid sedan den katastrofala jordbävningen som drabbade Turkiet i förra veckan. Sedan dess har det funnits en oro för att Turkiet skulle kunna införa exportförbud på generatorer på grund av sitt eget behov.
– Hittills har vi inte hört något i den vägen. Och man har inte samma brist på generatorer i Turkiet. Men det är en veckas nervositet kvar. Telefonen går varm och jag får 50 mejl om dagen gällande det här.
När leveransen kommer är det skolministeriet i Ukraina som bestämmer vilka som har störst behov och ska få generatorerna, säger han. Sedan levereras de genom de lokala Lionsklubbarna i Ukraina.
– De kör ut dem med egna bilar.
Hur känns det att ha initierat en så här stor insamling?
– Det blev bra, faktiskt.
– Jag har inte sovit på tre månader. Allt annat har fått stå åt sidan. Men projektet har hjälpt tusentals barn, säger Björn Hägerstrand.