Utmaningar med kontinuitet och rätt struktur för chefsläkartjänsten på ÅHS är ingen ny sak, men att Janek Frantzén skulle meddela att han frånträder tjänsten redan efter två månader hade förstås ingen väntat.
– Det är väldigt olyckligt för sjukhusets del. Vi har i dag ett starkt pågående förändringsarbete med sparkraven som tvingat oss till omstruktureringar, och det är ett arbete som fortsätter och som kräver mycket, säger Jeanette Pajunen.
Att Janek Frantzén försvinner innebär enligt Jeanette Pajunen att man inom sjukhusets ledning i praktiken blir en man kort för en tid framöver.
– Det betyder större arbetsbelastning direkt ut på klinikerna och för andra i ledningsgruppen. Det är ytterst problematiskt och mest orolig är jag för utvecklingsarbetet. Vi har inte råd med någon stagnation.
Bygger om
Jeanette Pajunen säger apropå orsakerna till Janek Frantzéns beslut att ÅHS gjorde rätt när man förde inte det kliniska i chefsläkarrollen.
– Ska vi ha en bra chefsläkare med förankring i verksamheten och utvecklingsarbetet så behöver vi ha en som jobbar kliniskt. Nära klinikerna och den medicinska vardagen.
– Däremot kan vi nu konstatera att det med nuvarande upplägg blir för mycket för en tjänst. Det tar vi lärdom av och inleder ett arbete med att bygga om tjänstestrukturen.
Tills vidare ska man tillämpa en övergångslösning.
– Samtidigt funderar vi på en smart struktur för framtiden. Och när det är klart inleder vi ny rekrytering.
Svår ekvation
Jeanette Pajunen vill inte föregå arbetet men säger att det administrativa och medicinska arbetet kanske måste delas upp.
Man får intrycket av att omstruktureringen kommer leda till mer kostnader, hur går det ihop i tider när sparkraven på ÅHS är stora?
– Det är en ekvation som är väldigt svår men en av grundförutsättningarna för sjukhusets framtid är att det finns en ledning som leder och utvecklar sjukhuset framåt och inte enbart förvaltar. Som det ser ut i dag räcker det med en chefsläkare och en sjukhusdirektör för att bara förvalta, men världen förändras och vi behöver hänga med i utvecklingen.
Hon säger att ju större sparkraven är, ju större utrymme och tid för att agera måste personerna på chefspositionerna ha.
– Sedan kan det handla om att vi för fram ett förslag om att tjänsten delas upp i två eller ett förslag om interna omstruktureringar. Men vi behöver verkligen tänka till kring hur vi vill ha det i framtiden. Antingen följer man med utvecklingen eller så gör man det inte och vi har som sagt inte råd med stagnation.
Hon tror inte heller att sparkraven på ÅHS avskräcker någon från tjänsten, och säger att det är möjligt att utveckla och bygga även i spartider.
– Nej, det är långt en del av den normala och dagliga verksamheten för någon som haft en liknande position tidigare. Åland har samtidigt historiskt varit väldigt förskonat från nedskärningar.