I centrum för det andra ärendet, som Ålandstidningen berättade om redan i somras, står ett finskt dotterbolag till en svensk e-handelsaktör som mellan åren 2011-2016 skickade produkter som beställts till Finland via Åland.
Tullens misstankar är att företaget ska ha sysslat med omfattande ekonomiska oegentligheter i sitt förfarande, och som en del av samma ärende riktades alltså även misstankar mot den man som nyligen dömdes i Åland Post-rättegången. Han delgavs misstankarna om grovt skattebedrägeri och grovt tullredovisningsbrott i somras och enligt anhöriga till mannen var han mycket orolig och förtvivlad över saken.
Inga misstankar riktades mot Åland Post, utan specifikt mot mannen i egenskap av anställd.
– Han var väldigt bekymrad med tanke på hur länge den andra processen pågått och förstod inte varför han personligen misstänktes, säger en nära vän.
Ledningen informerad
I mannens utsaga i förundersökningen framhöll han bland annat att affärsupplägget med det finska dotterbolaget varit beprövat och att myndigheterna varit fullt medvetna om de tjänster som Åland Post erbjudit sina kunder. Samt att Åland Post inte sköter sina kunders interna skattedeklaration, faktureringar och varuflöden.
– Det var helt obegripligt för mig hur misstankarna riktades mot honom personligen och jag var noga med att säga till honom att ”du måste lägga fram att det här inte var någonting du gjorde självständigt”. Ledningen var informerad och fullt medveten om affärsupplägget. Det är de som bestämt hur bolaget ska jobba, det var ingenting han fattade beslut om på egen hand, säger vännen.
Enligt vännen ska mannen dessutom ha velat använda sig av samma jurist som tidigare, men blivit informerad av Åland Post att man endast skulle betala juristkostnaderna om han använde sig av bolagets husjurist.
– Han tilldelades en annan jurist av bolaget och när han ville lyfta förhållanden som visade på att han agerat på den övriga ledningens och styrelsens uppdrag fick han höra att det skulle dra för mycket uppmärksamhet till bolagets ledning.
Både vännen och anhöriga till mannen upplever att det vid tilldelningen av en ny jurist fanns en intressekonflikt.
”Ensidigt beslut”
Ålandstidningen har också varit i kontakt med en person med nära koppling till ärendet som bekräftar samma sak: att mannen velat ha juridisk rådgivning av samma jurist som tidigare, men att han ställts inför ett ultimatum av posten.
– Posten meddelade att om bolaget fortsättningsvis skulle betala rättegångskostnaderna var det en förutsättning att han använde sig av bolagets husjurist.
I onsdagens Nya Åland sade postens avgående styrelseordförande Dan E Eriksson att det förts en diskussion om vem som skulle företräda mannen i det andra fallet.
– Jag fick uppfattningen att det var ett ensidigt beslut från bolagets sida, säger personen med nära koppling till ärendet.
Ålandstidningen har sökt postens viceordförande Daniela Johansson, samt åklagare Elisabeth Stenman Haltia vid Södra Finlands åklagardistrikt där ärendet ligger för åtalsprövning.
Kevin Eriksson