Handikapprådet bestod tidigare av sex ledamöter från olika handikapporganisationer. Förra året förändrades rådet så att även landskapsregeringen, Ålands kommunförbund och Mariehamns stad finns representerade.
– Vi ska fungera som en kyrkstöt för att påminna om de frågor som berör människor med funktionsnedsättningar, säger ordföranden Viveka Eriksson.
Till uppgifterna hör bland annat att ge utlåtanden i olika frågor, att vara ett rådgivande organ rörande till exempel utbildning, lagstiftning och byggnadsplanering. Dessutom görs en gång om året en uppföljning av hur landskapsregeringens funktionshinderspolitiska program ”Ett tillgängligt Åland” verkställs.
– Vi är en förlängning ut i våra olika organisationer, men sedan jobbar vi också mycket mot olika myndigheter, gör påpekanden, stöter på och säger till.
Fysisk tillgänglighet
Några konkreta frågor som rådet har jobbat med det senaste året är tillgänglighetsanpassningen av ÅHS och tillgängligheten till FPA:s lokaler. När det gäller ÅHS har rådet påpekat att det finns många olika funktionsnedsättningar som inte får glömmas bort. Dit hör till exempel syn- och hörselnedsättningar och allergier.
Nina Lindfors tycker att FPA–ärendet är ett praktexempel på hur fel det kan gå.
– Det är ju en instans som många som har funktionsnedsättningar besöker. Och så gick inte dörrarna att öppna när man sitter i rullstol.
– Men vi diskuterade med FPA och efter ett tag tillmötesgick de oss så långt de kunde, säger Viveka Eriksson.
Birgitta Johansson, som är suppleant i rådet men som deltagit i många möten, påpekar också att de flesta handikappramperna är felanpassade.
– Alandicas ramp är till exempel för brant. Det ska inte heller vara galler där käpparna eller klackarna fastnar. Och så har vi trottoarer i Mariehamn som är under all kritik.
Bjuder in allmänheten
Just nu är arbetet för en ratificering av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning inne på slutrakan. Konventionen ska godkännas både av riksdagen och lagtinget.
– Den innebär att länderna binds till omfattande åtaganden på många områden, säger Viveka Eriksson.
Tisdagen den 21 april ordnas två seminarier om konventionen. Syftet är att gå ut med information om vad konventionen egentligen innebär.
Seminariet på kvällen är öppet för allmänheten. Det ordnas på ÅHS och deltar gör bland andra Anna Caldrén, som är ordförande för Finlands svenska handikappförbund rf. I kommittén som står bakom seminariernas program ingår Birgitta Johansson, Harriet Storsved och Gunilla Lindqvist.
Fakta/ Handikapprådet
Handikapprådet är politiskt tillsatt och består av representanter från handikapporganisationerna, landskapsregeringen, Ålands kommunförbund samt Mariehamns stad.
Ordinarie medlemmar är ordföranden Viveka Eriksson, vice ordföranden Nina Lindfors, Agneta Brunila, Krister Sund, Harriet Storsved, Rainer Juslin och Sten Eriksson. Sekreterare är socialinspektör Gunilla Lindqvist.
Annika Kullman