2013 kom de första larmrapporterna: Vårdöbron håller i högst tio år till. Därefter följde en långdragen politisk debatt innan lagtinget slutligen sade ja till ett nybygge. Den 23 december i fjol skrev beställaren landskapsregeringen under avtalet med entreprenören Graniittirakennus Kallio Oy (GRK), och i februari i år påbörjades arbetet. Marken röjdes och sprängningsarbetena inleddes.
– Hela arbetsområdet, väg och bro, är 1.300 meter långt, säger arbetsledare Magnus Ahlskog på GRK.
Sprängstenen från Töftö fraktar man till Gersholm på andra sidan sundet för att fylla upp vägbanken. Eftersom den nya bron byggs nordväst om den befintliga måste vägen delvis byggas om. Det handlar om 600 meter väg före bron på Töftösidan och 300 meter väg på andra sidan.
Står på sex fästen
Även om byggarbetena ännu inte kommit i gång med full styrka är flera arbetare på plats. När Ålandstidningen besöker Töftö på fredagsmorgonen borrar man ned pålar för det första mellanstödet i vattnet. I snitt borrar man ned två pålar på en dag.
– När vi kommer längre ut pålar vi kanske en per dag, säger Magnus Ahlskog.
Detta eftersom det är djupare mitt i sundet.
Den nya bron ska stå på totalt sex brofästen, fyra i vattnet, och två på land. Ena landfästet gjuts på berget och det andra landfästet pålas med stålkärnepålar. De fyra mellanstödena i vattnet pålas med borrade stålrörspålar. Pålarna närmast land är cirka tolv meter långa, medan de i mitten av sundet är 24 meter.
Efter att man pålat ska man sänka ned en så kallad kassun, det vill säga en vattentät stållåda. Kassunen ska torrläggas och sedan kan man gjuta både bottenplatta och pelare i torrhet.
– Ett ganska avancerat jobb, säger Bengt Eriksson, från Eriksson Bygg Ab.
Stållådan väger 30 ton.
– Det är XL på allting, säger han.
Stänger av farleden
Bropelarna blir därmed i betong, liksom hela grundkonstruktionen.
– Alla stöd och balkar siktar vi på att ha färdiga i år. Våren 2018 jobbar vi med brolocket som vi hoppas få färdigt till sommaren, säger projektchef Taneli Ala-Rakkola.
Bron ska tas i bruk senast den 31 oktober 2018. Trafiken löper under tiden på den gamla bron, dock bara på ett körfält och med en maxhastighet på 20 kilometer i timmen.
– När vi spränger stoppar vi trafiken i fem minuter för att det ska vara säkert, säger Magnus Ahlskog.
Vägarbetena på befintliga vägen på Töftösidan påbörjas efter årets turistsäsong.
Småningom kommer man även att stänga av farleden under bron. Den kommer att vara stängd tills bron är klar.
– Det är av säkerhetsskäl. Vi lyfter stora pålar och har stora maskiner här, säger Taneli Ala-Rakkola.
De beskriver ändå riskerna med arbetet som ”vanliga byggrisker”. Riskanalyser har gjorts, och planering skett utifrån det.
– Det är ett samarbete mellan byggherren och entreprenören.
Finns det något moment som är särskilt kritiskt?
– När vi lyfter balkarna på plats, säger Magnus Ahlskog.
Balkarna lyfts på plats i fem delar från en pråm.
Samma konstruktion
Bron är en så kallad samverkansbro med stora stålbalkar och betongblock ovanpå. Till sin konstruktion är den likadan som den befintliga bron.Dock blir den nya bron 1,9 meter lägre än den nuvarande, och balkarna är votade i stället för att de följer en rak linje. Genom att sänka bron har man kunnat minska kostnaderna för stålet.
– Den största skillnaden är att balkarna blir målade, säger Magnus Ahlskog.
Vilken färg de ska få är ännu oklart.
Bron har en livslängd på 100 år. Varken Taneli Ala-Rakkola eller Magnus Ahlskog vill spekulera i varför den nuvarande bron, som ju har samma konstruktion, inte hållit lika länge.
Bara uppvärmning ännuPå fredagsmorgonen ligger fyra pråmar i vattnet. På en av dem ligger stålrörspålarna som bron ska stöda på, på en annan står pålningsmaskinen och på en tredje de fem kompressorerna som förser pålningsmaskinen med trycklyft. På plats är också en lyftkran som lyfter pålarna.
– Allt ni ser här är våra grejer. Specialister gör själva pålningen. Vi gör alla gjutningar under vattnet och upp till körbanan, säger Bengt Eriksson.
– Det här är bara uppvärmning.
Han beskriver det som ett jobb bland andra, även om det är ett av de tio största företaget utfört.
GRK anlitar, förutom Bygg Ab, även underentreprenörerna Destia Engineering, Deab Konsult och Rolf Widman. 80 procent av arbetskraften kommer från Åland.
– Det finns ingen här som har en pålningsmaskin, och ingen som tillverkar stålbalkar, så det är det enda vi måste köpa utifrån, säger Magnus Ahlskog.
Den gamla bron kommer att rivas och föras bort. Arbetet ska vara klart i april 2019. Både stålet och betongen kan återanvändas.
Nya VårdöbronLängd: 324 meter.Nyttobredd: 9 meter från broräcke till brotäcke. På båda sidor om körbanorna finns 1 meter för den lätta trafiken.Höjd: 5,6 meter segelfri höjd.Broarea: 3.185 kvadratmeter.Pålar: 80 stycken, totalt 1.600 meter.Bärande stålbalkar: 800 ton.Betong: 2.300 kubikmeter.Armering: 400 ton.Jordschakt: 32.000 kubikmeter.Bergschakt: 10.000 kubikmeter.Prislapp: 12,76 miljoner euro, varav 11,8 miljoner för ny bro och väg. Resterande 0,9 miljoner är för rivning av gamla bron.Tas i bruk: Senast den 31 oktober 2018. Den gamla bron ska vara riven och bortförd i april 2019.
Sandra Widing