Landskapsregeringens agerande har i praktiken tvingat Sottunga kommun att avsluta sin tillsyn av hemundervisade barn, skriver de åtta föräldrarna i ett brev till utbildningsminister Annika Hambrudd (C). Föräldrarna vill nu låta utreda om landskapsregeringen förhållit sig opartiskt och sakligt i ärendet, och om man satt barnens bästa i första rummet.
Föräldrarna hänvisar till artikel 3 i barnrättskonventionen. Enligt den ska det som bedöms vara barnets bästa beaktas i första hand vid alla åtgärder som rör barn, som bland annat myndigheter vidtar.
Om en rättsregel är öppen för fler än en tolkning ska den tolkning som mest verkningsfullt tillgodoser barnets bästa ha företräde, enligt FN:s barnrättskommitté. Och när barn påverkas av ett beslut måste beslutsprocessen innehålla en utvärdering av eventuella positiva eller negativa konsekvenser för barnet.
Föräldrarna lyfter bland annat upp att beslutsmotiveringen måste visa att hänsyn har tagits till barnets bästa.
”Mycket krävande”
Vad gäller tillsynen av hemundervisade barn på Sottunga skriver föräldrarna att en god tillsyn är oerhört viktig om man vill se till barnens bästa. Föräldrarna anser att kommunen lyckades arbeta fram en god tillsyn, som utövades av Kerstin Lindholm, åländsk behörig lärare, och Ditte Storck Christensen, lektor och forskare i bland annat hemundervisning vid specialpedagogiska institutionen i Göteborg. Föräldrarna skriver att denna kombination av kompetenser gjorde en stor positiv skillnad för deras barn och för tillsynens kvalitet.
”Vi ifrågasätter det olagliga i att kommunen lyssnade på oss när vi framförde våra åsikter och delade med oss av vårt kunnande angående hemundervisning. Det ter sig också orimligt att det skulle vara olagligt att komplettera kompetensen hos den behöriga läraren vid tillsynen med en person med kompetens inom hemundervisning, även om denne inte är behörig lärare”, skriver föräldrarna.
De skriver också att det är mycket krävande för både barn och föräldrar att börja om med en ny tillsynsperson. ”Eftersom vi träffas endast en gång per termin, tar det flera terminer innan barnet känner sig förtrogen och bekant med tillsynspersonen”, skriver de.
JO och DO
Föräldrarna skriver att de lämnar in ett klagomål till justitieombudsmannen (JO) eftersom de ifrågasätter att landskapsregeringen tolkat lagen på det sätt som mest verkningsfullt tillgodoser deras barns bästa. Bland annat lyfts frånvaron av en barnkonsekvensanalys upp.
Föräldrarna skriver också att de tänker be diskrimineringsombudsmannen (DO) att granska huruvida de, som hemundervisande minoritet, behandlats med tillbörlig saklighet och opartiskhet av landskapsregeringen.
Föräldrarna ska även be DO undersöka om hemundervisade barn utsätts för diskriminering när de nekas kompetens inom hemundervisning i samband med tillsynen.
Föräldrarnas skrivelse hade inte nått Annika Hambrudd när Ålandstidningen talade med henne på onsdag eftermiddag.
Ålandstidningen har även varit i kontakt med ett par föräldrar, som inte vill uttala sig desto mer.