I går avslutades rättegången i Åbo hovrätt angående besvären mot Ålands tingsrätts dom i målet mot Åland Post. Under två dagar har man lyssnat på slutpläderingarna och i tisdags höll åklagarsidan, bestående av landskapsåklagare Peter Rikberg och specialiståklagare Elisabeth Stenman-Haltia sin slutplädering.
De menade att utgångspunkten är att varje företag som bedriver speditörsverksamhet ska känna till de viktigaste tullbestämmelserna och det innebär att Åland Post förutsätts känna till grundläggande och centrala begrepp. Det är näringsidkarens skyldighet att se till att verksamheten de bedriver är laglig. Det har Åland Post underlåtit sig att göra, menade man.
Åklagarsidan lyfte också begreppet medgärningsmannaskap och menade att alla svarandes delgärningar har varit nödvändiga för att gärningarna ska ha kunnat genomföras. Man menade också att vd Henrik Lundberg haft möjlighet att sätta sig in i varje avdelnings verksamhet och reda ut eventuella oklarheter. Dessutom menade åklagarsidan att Åland Post har en lång erfarenhet från branschen och därför en skyldighet att känna till vad det innebär att vara deklarant i det här aktuella fallet.
– Brotten har begåtts av flera personer och den högsta operativa ledningen som grovt försummat sina skyldigheter, sade Peter Rikberg.
– Alla svarande har i sina respektive befattningar haft behövlig kunskap för att fatta beslut som skulle ha förhindrat följden. Trots det har man aktivt blundat för riskerna och tillåtit in- och utförsel av varor helt utan kontrollfunktioner.
Kännedom om felen
Åklagarna påpekade också att det förekommit varningssignaler att något inte stått rätt till med APL-varorna, men att Åland Post inte reagerat förrän det är klart att man är misstänkt för brott.
Åklagarsidan menade att postens förtullare inte fått tillräckligt med information och kunskap av sin förman för att kunna förtulla varorna rätt. Dessutom har Åland Post gett fel information till tullen angående varorna.
– Förtullarna på Åland Post har bytt korrekt kod till en felaktig varukod som gör att både restriktioner och tull försvinner och förtullningen går igenom, sade Peter Rikberg.
Åklagarsidan sade att Åland Post gjort sig skyldig till smuggling eftersom försök att föra in i landet är en fullbordad gärning.
– Då man påbörjat en införtullning och gett felaktiga uppgifter åt tullen, är smugglingsbrottet fullbordat.
Eftersom Åland Post haft vetskap om hurdana varor APL handlar med, har man också haft en skyldighet att utreda varorna. Avtalet med APL har varit så otydligt att APL trott att varorna varit i transit, det vill säga inte intullade och därför inte behöver anmälas till myndigheterna i Finland. Det har även saknats en fullmakt för Åland Post att tulla in varorna.
Frågan om deklarant har också varit otydlig enligt åklagaren. Åklagaren menade att deklaranten ansvarar för de givna uppgifternas riktighet och är ansvarig även för påföljder som orsakats av att felaktiga uppgifter anmälts. Åklagarsidan betonade också att Tullen inte har ansvar för de uppgifter Åland Post ger dem. Ansvaret för uppgifterna vid förtullningen ligger hos deklaranten.
– Tullen har inte haft anledning att misstänka att man smugglar in otillåtna varor, sade Peter Rikberg.
Samfundsbot och fängelse
Åklagarna vill höja samfundsboten från 100.000 till 200.000 euro.
Man menade att det är ett till sin omfattning exceptionellt fall och brottet har pågått i över ett år. Enligt Rikberg har inte Fimea sett något motsvarande fall när det gäller import av olagliga preparat de senaste 16 åren.
Åklagarna vill att hovrätten ändrar tingsrättens dom om frikännande och ger vd Henrik Lundberg näringsförbud och fängelse på minst 3,5 år. De andra anställda yrkar åklagarsidan på att ska få minst 2–3 års fängelse, beroende på position i beslutskedjan.
Dom faller senast den 30 juni.