Det var efter en skrivelse från räddningscheferna Lennart Johansson och Leif Ahlqvist som landskapsregeringen i maj 2012 tillsatte en arbetsgrupp för att göra en översyn av sotningsväsendet och gå igenom regelverken kring sotning. Tre år senare hade landskapsregeringens arbetsgrupp fortfarande inte kommit fram till någonting. I en intervju med Ålandstidningen efterfrågade Lennart Johansson en sotarutbildning och striktare regelverk kring ventilationsrengöring och installation av eldstäder på Åland.
– Det finns rum för fler sotare på Åland. Några som gått i pension jobbar kvar. Det vore förträffligt om en sotarutbildning kunde ordnas på Åland, sade han då.
Nu har Rål tagit kontakt med landskapsregeringen ännu en gång då man fortfarande inte fått några svar på den skrivelse som lämnades in för snart sex år sedan.
– En ledamot tog upp det under vårt senaste möte. Vi vill efterhöra var ärendet ligger. Vi tycker att vi borde få ett auktoriserat svar från landskapsregeringen, säger Lennart Johansson.
– Det här ärendet har blivit lite av en långbänk. Utredningen pågår men man kan inte säga att det gått som tåget.
Fortfarande behov
Sedan den första skrivelsen lämnades in 2012 har Ålands gymnasium blivit en enhet, enligt Lennart Johansson har ärendet med tiden hamnat på deras bord.
– De har börjat utreda om det kunde vara möjligt att driva en sotarutbildning i åländsk regi.
Är behovet fortfarande lika stort i dag som det var 2012?
– Sotarna blir inte yngre och det har inte tillkommit nya sotare utifrån. Vi ser att det finns ett behov av en utbildning för den här branschen.
Enligt Lennart Johansson är det bara en tidsfråga innan antalet sotare på Åland är för få.
– Så om det startar en utbildning på Åland hoppas jag att det finns personer som vill utbilda sig. Det finns både utrymme och behov och nischerna inom sotningen är många.
Ventilation
Enligt Lennart Johansson är konsekvensen av ett färre antal sotare att jobb som skulle behöva göras blir ogjorda.
– Tittar man på situationen i dag kanske det borde göras fler inspektioner. Samtidigt är de flesta eldstäder som säljs i dag CE-märkta och det finns nya bestämmelser för ventilationskontroll.
– Men för dem som vill göra ett ordentligt jobb finns det mycket utrymme. När man jobbar förebyggande vill man också se resultat. Vi vill känna en trygghet då vi gör vårt jobb och det finns en liten oro för att räddningsmyndigheten inte kan tillgodose alla förebyggande behov i dag.
Förhandlar
Bodil Regårdh, specialsakkunnig på landskapsregeringens utbildningsbyrå, berättar att Ålands yrkesgymnasium haft i uppdrag att titta på möjligheten att anordna en sotarutbildning.
– Det är ganska långt gånget. Det har varit struligt att hitta en utbildningsanordnare men nu har vi fått napp i Sverige. Tanken är att en utbildning ska bli av.
Jennika Kullman, utbildningssamordnare på Ålands yrkesgymnasium, har jobbat med att försöka få en sotarutbildning till Åland de senaste 18 månaderna.
– Vi är i förhandlingar kring offerten och tanken är att vi ska ingå avtal med en samarbetspartner i Sverige. Ingenting är påskrivet men jag hoppas kunna ro i hamn det här avtalet inom kort. Jag har höga förhoppningar om att få igång en sotarutbildning på Åland.
Kevin Eriksson