Ålandstidningen har tidigare berättat om husköpet, som för köparnas del slutade med stora omkostnader för mögelsanering.
Kvinnan och hennes sambo flyttade in i huset i september 2014. Efter att sambon drabbades av hälsoproblem och sonen tvingades ta allergimedicin för att kunna vistas i huset sågades luckor upp i golven och mögel upptäcktes.
Säljaren har å sin sida ansett att köparen före köpet inte uppfyllde den utökade undersökningsplikt hon haft. Det i och med den riskanalys som kommer fram i besiktningsprotokollen. Där står bland annat att husets golvkonstruktion utgör en riskkonstruktion och att markfukt på bottenplattan kan medföra fuktskador. Köparen har å andra sidan berättat att hon frågat mäklaren om riskanalysen och fått lugnande besked.
Upplyste inte
Tingsrätten anser det utrett att säljaren underlät att informera köparen om den vattenskada som inträffade år 2002 och att köpeobjektet dessutom haft kvalitetsfel till följd av bland annat den här skadan. Därför är säljaren också skadeståndsskyldig. Rätten skriver att en vattenskada i ett badrum är så väsentlig information att köparen borde få kännedom om den före en eventuell affär. Att informera om att det gjorts en fullständig renovering är, noterar tingsrätten, inte samma sak som att upplysa om att den initiala orsaken till renoveringen var ett vattenläckage.
Men rätten finner det också utrett att köparen till viss del ansvarat för skadorna då hon känt till en läckande golvbrunn. Med det taget i beaktande anser rätten att det är skäligt att jämka skadeståndet till hälften av utrett belopp.
Säljaren ska återbetala 60.000 euro i prisavdrag till köparen och även betala ett skadestånd på drygt 3.600 euro.
Parterna står för sina egna rättegångskostnader.
Annika Kullman