Språkvetaren Ida Toivonen lämnade tidigt Svartsmara i Finström och Åland för studier utomlands där hon sedan många år tillbaka verkar som professor i lingvistik vid Carleton University i Ottawa, Kanada.
Den långa resan började direkt efter avklarade studier på Ålands lyceum där det först blev ett utbytesår i New Orleans i USA och sedan tre år på Brandeis University i Boston.
– Jag hade en romantisk bild av att vara student i Boston. Det var så det började, säger Ida Toivonen som bland annat studerade lingvistik i tre år innan hon fortsatte till Stanford-universitetet i Kalifornien för att doktorera i ämnet.
Efter ett år i Rochchester på östkusten och sedermera tre år på Nya Zeeland fick Ida Toivonen och hennes dåvarande man tjänst i Ottawa och flytten till Kanada blev ett faktum.
Åländskan har hunnit rotat sig ordentligt i den kanadensiska huvudstaden där hon levt och verkat, köpt hus, bytt en man mot en annan och fostrat totalt fem barn under de två senaste decennierna.
– Oj, vad man har hunnit med. Hur gick det till, frågar sig Ida Toivonen skrattandes när Ålandstidningen träffar henne på ett kafé på Ward’s Island, en liten ö strax utanför miljonstaden Toronto.
Ida Toivonen sticker inte under stol med att jobbet tar mycket av hennes tid – något hon dock inte har någonting emot.
– Jag trivs jättebra med mitt jobb och jag har aldrig tråkigt. För mig är det här världens bästa jobb, säger hon med ett stort leende.
Klart är dock att det är familjen som går i första hand.
– Jag och min man är riktiga familjemänniskor. Familjen är prio nummer ett, säger hon.
Mångkulturellt Toronto
Ida Toivonen har fortsatt god kontakt med sin tidigare man och hans familj i Ottawa och umgås mycket med sin nya mans familj i Toronto – drygt fyra timmars bilresa bort från huvudstaden.
Den senaste tiden har Ida Toivonen och hennes make Raj Singh tillbringat mycket tid i Toronto.
– Toronto är väldigt stort, urbant och mångkulturellt och det är sällan man träffar någon som är född i staden, säger Ida Toivonen som passar på att gå på musikal och besöka annorlunda restauranger i tremiljonersstaden – dubbla befolkningsmängden med alla förorter inräknade.
– Det är lite skillnad på Toronto och Svartsmara.
Toronto är dessutom ett mecka för en lingvist.
– Jag lyssnar naturligtvis en hel del på när andra pratar och det gör att man aldrig har tråkigt. Om man träffar någon som man inte har någonting gemensamt med kan man alltid analysera hur de pratar mer än vad de säger, säger Ida Toivonen.
– Alla skulle ta en grundkurs i språkvetenskap. Då får man aldrig tråkigt mer, säger Ida Toivonen med eftertryck.
Basen för henne och barnen är dock i Ottawa – en lite mer ”chill” stad, enligt Ida Toivonen, där familjen bor i ett hus i den inre förorten i miljonstaden.
– Det känns rätt centralt där vi bor och jag har bara 20 minuter med bil in till jobbet.
Någon egentlig hobby hinner hon inte med enligt egen utsago. Inte heller trädgårdspyssel trots att man har en stor trädgård.
– Det blir mest till att läsa böcker. Och vi har ofta gäster och middagar. Jag tycker att det är roligt att laga mat, säger Ida Toivonen.
Tacksägelsedagen firas naturligtvis – både den kanadensiska i oktober och den amerikanska i november då familjen samlas.
– Då lagar jag kalkon, säger Ida Toivonen.
Hur ser en vanlig ”Weekend” ut hos er?
– Jag stiger upp tidigt och jobbar lite då huset är tyst. Det har jag vant mig med från tiden då barnen var små. Och det blir ofta specialfrukost med pannkakor, bacon och lönnsirap på helgerna.
– Sedan hittar vi kanske på något med familjen och ofta blir det middag med vänner på kvällen. Vi har ganska öppna dörrar hos oss.
Forskar mycket
Även om arbetet tar mycket tid har Ida Toivonen en svårförklarad roll på Carleton University.
– Jag gör en massa olika saker, säger Ida Toivonen med ett nytt skratt.
Som professor handleder hon naturligtvis studenter och undervisar – den här hösten under sex timmar i veckan. Resten av arbetsveckan ägnas åt lite administration och mycket forskning, oftast ett arbete hon kan klara av i hemmet även om vissa projekt görs på plats tillsammans med kollegor.
– Jag kan anpassa mitt jobb väldigt mycket, säger Ida Toivonen som även föreläser mycket om sina kunskaper inom lingvistiken.
Ida Toivonen talar och studerar för egen del svenska, finska, engelska, franska, tyska men även enaresamiska, ett språk som runt 300 behärskar.
– Jag jobbar med många olika språk.
Att svenskan ändå skulle vara det lättaste ”arbetsspråket” stämmer inte.
– Det är ganska svårt för mig att prata jobb på svenska då jag studerat och lärt mig allt i engelska termer. När jag höll ett föredrag i Sigtuna i somras måste jag förbereda mig dubbelt längre än vanligt.
Ida Toivonen är stolt över sin forskning och jobbar just nu med en kommande artikel. Lingvistiken är dock en ganska smal nisch.
– Man kan jobba flera år med någonting och så är det kanske fem personer som läser. Men för dem betyder det mycket och det är värt mycket för mig, säger Ida Toivonen.
Drömmen om att kunna tillbringa halva tiden i Finland och halva tiden i Kanada i framtiden finns där i bakhuvudet hela tiden. I somras bjöd man till exempel på en storslagen bröllopsfest på Breidan i Finström med hundratals gäster från hela världen.
Ida Toivonen funderar på vad som skulle få henne att flytta från Kanada.
– Jag skulle kunna sluta jobba hur lätt som helst, det är inga problem. Jag kan ändå fortsätta att fundera på språk och lingvistik.
– I så fall kommer jag förmodligen inte att sakna Ottawa men kanske Kanada som land.