Ålandstidningen visas runt i några av Bostadsaktiebolaget Bokhandlargränds lägenheter. Totalt finns 31 stycken i storlekar mellan 40 och 150 kvadratmeter fördelat på tre huskroppar.
Under onsdagen byggstädades de tre så kallade townhouse-lägenheterna, ett för Åland nytt koncept. Men vi återkommer till dem och backar till vintern 2020 när Eriksson Capitals fastighetsutvecklare Fredrik Lundberg och Ateljé Plis inredningsarkitekt Heidi Eklund började planera för hur de kommande lägenheterna skulle se ut på insidan av byggnaderna som ritats av arkitekt Micko Koskinen på Mira Arkitektstudio.
– I maj 2021 släppte vi prospekten och mejlade ut dem till 200–300 intresserade. Det tog bara 15 minuter så hade vi vår första reservering och de första två veckorna var hälften av lägenheterna reserverade, säger Fredrik Lundberg.
Det gav självförtroende?
– Det gjorde det! Det här är ett efterlängtat läge med ett fint helhetskoncept. Att Eriksson Capital låg bakom gav nog förtroende, ett stabilt och stort företag.
I dag är 75 procent av lägenheterna sålda. Gemensamt för dem är likadan inredning i badrummen och köparna har fått välja bland tre olika konceptkök som är beställda och byggda lokalt.
– Det ger en homogen sammansättning. När man kanske säljer sin lägenhet om 15–20 år vet köparen vad man får, säger Fredrik Lundberg.
Heidi Eklund säger att man frångått tänket med att vara allt för neutrala i valet av interiör.
– Vi har valt struktur och taktilitet för att få känslan av det naturnära läget det ändå är. Materialet åldras väl och är slitstarkt. Och så har vi mixat med det urbana, säger hon.
– Men även om badrummen har genomgående samma material i hela huset har de olika form och storlek. Husens former har dikterat lägenheternas planlösning, säger Magnus Andersson, vd för Fastighets Ab Torggatan 6.
Kompromisser längs vägen
Telegrafhuset som står kvar inne i nybyggnaden har varit en inspirationskälla till inredningsvalen.
– Det är ett 20-talshus med Swedish grace, svensk art deco, säger Heidi Eklund.
Uppdraget att inreda lägenheterna är hennes största så här långt.
– Det var också ett av de första projekten när jag flyttade tillbaka hem till Åland. Det är lyxigt att ha fått vara med från start och stundtals har det varit utmanande med mycket jobb, säger hon.
Blev allt som ni tänkt er, eller har ni fått tumma på något?
– Självklart har vi kompromissat längs vägen, men i det stora hela har vi fått igenom det vi ville ha fram, säger Fredrik Lundberg.
– Jag tittade faktiskt igenom konceptpresentationen före det här mötet och det blev nästan precis som den, säger Heidi Eklund.
Vi lämnar Tornhuset och går över gården som förbinder byggnaderna. Här ska bland annat en pergola, grillplats och lekplats byggas och 600 kvadratmeter sedumtak anläggas. Vi går över plattorna som ska utgöra altaner för de som flyttar in i villahusen och kliver in i en av de 114 kvadratmeter stora townhouse-lägenheterna, som skiljer sig något från en traditionell lägenhet. De är i två våningar med stora fönster i två väderstreck. Också ett av sovrummen på övervåningen har en vägg av glas för att släppa in ljus genom våningen.
– Det ska kännas som ett boende i en storstad, som London eller Köpenhamn. Villakänsla mitt i stan, säger Heidi Eklund.
– Idén kommer faktiskt från Mariehamns stads förslag till delgeneralplan där man ritat in townhouses på innergårdarna. Så då lade vi dem på taket, säger Magnus Andersson.
Sociala lägenheter
Ingen av de lägenheterna är sålda än, men man säger att de heller inte marknadsförts särskilt mycket eftersom intressenter inte kunnat släppas in i lokalerna.
– De är svåra att beskriva, nu är de klara och lättare att förmedla, säger Fredrik Lundberg.
Vi står i ett av sovrummen på övervåningen och tittar upp i det välvda taket.
– Det var byggledaren Ralf Gustavsson från Byggpartner som föreslog att vi skulle göra så här i stället för det raka ursprungstaket, säger Magnus Andersson och tillägger:
– Mycket har varit LPP – Löses På Plats.
Vinklar och vrår gör att ljuset skapar skuggor och en illusion av ett rum som inte är målat i en enda färg.
– Det är mycket som händer i rummen fast det är omöblerat, det är ombonat och personligt, säger Heidi Eklund.
Vi går tillbaka ner i köket och Fredrik Lundberg knackar på köksön.
– Här kan barnen sitta och äta frukost, säger han.
– Vi ville göra sociala lägenheter. Bottenvåningen är en plats att umgås medan övervåningen är mer privat, säger Heidi Eklund.
När vi kommer ner på gatan igen är trion enig om att det är fint att se slutresultatet av så många års planering. Men:
– Mycket finns kvar att göra, säger Magnus Andersson och sveper handen över området där byggarbetare fortsatt är i arbete med att färdigställa det sista.