I torsdags meddelande Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) att man förbjuder bad vid Solbergets badstrand med anledning av de höga halterna e-kolibakterier och enterokockerbakterier som uppmätts i vattnet.
En privatperson som bor i närheten av badstranden har tagit bilder av vattnet som Ålandstidningen har fått ta del av. Bilderna visar att vattnet runt badstranden och småbåtshamnen har ändrat färg till brunt och det ser ut som att avlopp spridits ut i vattnet.
Heidi Eriksson, vikarierande kommunsekreterare vid Jomala kommun, säger att man både under torsdagen och fredagen kontrollerat pumphuset som ligger i anslutning till stranden samt närliggande diken, och båda dagarna har man kunnat konstatera att det inte läckt något därifrån ut i vattnet.
– Några servicemän och personer från ÅMHM var på plats under fredagen och kunde konstatera att det inte rör sig om någon avloppsläcka från pumphuset, säger hon.
Kommer ni vidta några fler åtgärder under de kommande dagarna?
– Vi kommer att titta noggrannare på vattenkvaliteten och vad som kan ligga bakom de förhöjda bakteriehalterna under början av nästa vecka då vår kommuntekniker är tillbaka från semestern, säger hon.
Från ÅMHM:s sida vidtar man inga fler åtgärder än att ta vattenprover. Proverna analyseras och därefter avgör man om det är säkert för bad.
– Vi kan inte göra så mycket mer än så. Vi kommer ta nya prover under början av nästa vecka och se hur kvaliteten ser ut då, säger Robert Sundström, tillförordnad myndighetschef vid ÅMHM.
”Svårt att göra något åt saken”
Miljöminister Christian Wikström (Ob) menar att det faller på ÅMHM att kontrollera vattenkvaliteten och var utsläppen kommer ifrån, och att man från landskapsregeringens sida inte i det här fallet kan göra så mycket åt saken.
– Det är viktigt att klargöra rollerna i sådana här situationer. Högst antagligen är det avlopp som runnit ut i havet från en läcka, och källan till den läckan är antagligen en tillståndspliktig källa som ligger under ÅMHM:s områden, säger han.
Han säger även att det inte finns så mycket åtgärder att vidta i nuläget, då det är svårt att plocka upp eller rensa bort avloppet från vattnet.
– Det är jättetråkigt att sådant här händer och vi måste se till så att det inte kommer avloppsvatten i våra hav. Det vi kan göra nu är att hoppas på sådana vindar att utsläppet lyckas spädas ut och att det inte får allvarliga konsekvenser för det marina livet i Slemmern. Förhoppningsvis sprids det inte heller till de övriga badstränderna i närheten, säger han.