Om allt hade gått enligt de ursprungliga planerna skulle utbyggnaden av serviceboendet Rosengård i Godby ha inletts sommaren 2020. De nya bostäderna (tolv enrumslägenheter och två periodrum) skulle ha varit inflyttningsklara i april 2021.
Men så blev det inte. Och när budgeten för 2021 klubbades fanns inga medel för någon utbyggnad.
Nu pågår som bäst arbetet med budgeten för 2022 samt planåren 2023 och 2024. En kommun i Finströms storlek borde ha en investeringsbudget på cirka 750.000-1 miljon euro per år, enligt kommundirektör Erik Brunström, men till det finns inga pengar, så anslagen har halverats.
Förslaget är, åter, att lyfta bort den enskilt största investeringen, alltså tillbyggnaden av Rosengård.
Samtidigt blir befolkningen allt äldre. Så hur går det ihop?
Inte alarmerande
Erik Brunström är ändå lugn, och säger att än så länge har man situationen under kontroll. Grannkommunerna Sund och Saltvik har byggt ut sina äldreboenden med en viss överkapacitet, och dessutom avancerar planerna på Folkhälsans seniorboende i Godby.
– Vi ser aktivt på möjligheten till boende i tredje parts regi.
För några år sedan utökade kommunen hemservicen så att äldre ska kunna bo hemma så länge som möjligt, vilket föll väl ut.
– Och det köpte oss tid. Men det räcker inte till, utan vi måste få en ökad tillgång på boenden för äldre.
Är situationen alarmerande, eller löser det sig?
– Det är absolut inte alarmerande, vi har läget under kontroll i dag. Men det är oroande när man ser prognoserna, man vet att gruppen ökar och att människor är friskare allt längre. Samtidigt var behovet av boende 75 plus större för tjugo år sen än i dag.
På kommunfullmäktiges senaste möte informerade Folkhälsans vd Niclas Forsström om det planerade seniorboendet.
– Båda parter är positiva till det och vi har långt gångna planer. Vi har ingått ett intentionsavtal och Folkhälsan Åland har investeringsbesluten klara från Helsingfors.
Om allt går vägen kan bygget starta nästa år.
Stor osäkerhet
Enligt det preliminära budgetförslaget, som baserar sig på nämndernas förslag, räknar kommunen med ett årsbidrag nära noll nästa år, vilket innebär att man i förlängningen kan tvingas låna till inte bara investeringar, utan också driften. Resultatet för 2022 väntas landa på minus en halv miljon euro, samma resultat förväntas 2023 och 2024.
Det är ändå ett mindre underskott än budget 2021?
– Det är mycket osäkerhet med skatterna, prognoserna från Finlands kommunförbund är förvånansvärt positiva. I hela Finland är det osäkerhet och fluktuationer i skatteutfallet för kommunerna.
Sammanfattningsvis är läget ändå ansträngt, säger Erik Brunström, och kommunen har under året vidtagit en del sparåtgärder. Den 1 november fastställer kommunfullmäktige skattesatserna för nästa år. Budgetarbetet fortsätter.
Sandra Widing
sandra.widing@alandstidningen.ax
tel: 26 697