Att det kärvar i förhandlingarna mellan landskapet och den finska regeringen i frågan om revisionen av självstyrelselagen har knappast undgått någon. På fredagsförmiddagen träffade landskapsregeringen lagtingspartiernas företrädare i självstyrelsepolitiska nämnden för att diskutera hur man ska gå vidare.
I förra veckan sade vice lantrådet Harry Jansson att ett alternativ var att föreslå att man avbryter förhandlingarna om en ny lag. Men beslut dröjer.
– Vi har gjort en första analys och det blir en fortsättning nästa vecka på hur vi ska svara på vad det är helhetsmässigt vi vill ha kompletterat, justerat och tillagt.
Stor spricka
Det som framför allt skapat en stor spricka mellan de två regeringarna är frågan om hur självstyrelselagen ska vägas mot grundlagen.
– När det gäller grundlagsfrågan är det som föreslås allt för undermåligt, det håller inte. Det krävs en hel del korrigeringar där, säger Harry Jansson.
Ett allt mer pressande problem i förhandlingarna är tiden. Den 2 april nästa år är det riksdagsval i Finland. Om en ny självstyrelselag ska hinna antas av riksdagen före det är det bråttom.
– Det är en ny utmaning med tidsaspekten, det är ofrånkomligt.
När är sista datumet för en överenskommelse?
– Det är direkt omöjligt att ange. Om man är överens om allt och allt är som på Strömsö, då kan man i princip sträcka sig fram till hösten. Sedan beror det förstås också på hur mycket jobb man har i riksdagen och grundlagsutskottet, som ju i den här frågan närmast är ett Ålandsutskott, säger Harry Jansson.
Ingen accepterar
Vid mötet diskuterades också den begäran om utlåtande om en mindre ändring av självstyrelselagen som Justitieministeriet föreslår i samband med Finlands stora vårdreform.
– Det är nog ingen som tycker att Åland kan acceptera det som sådant, men vi ska medverka till att lösa de frågeställningar som ministerierna lyft fram. Vi vill ha en lösning, men en som vi ska utarbeta tillsammans, inte den som de skickat på remiss.
I en insändare i torsdagens Ålandstidningen skriver två tjänstemän vid Justitieministeriet om frågan, vilket enligt Harry Jansson orsakat höjda ögonbryn på Åland.
– Det politiska Åland är nog samstämmigt förvånat. Det är ett märkligt sätt att hantera ett ärende som förutsätter dialog. Kanske de skulle bemöda sig att tänka om det är klokt att ytterligare spä på irritationen, säger vice lantrådet.
Hur går LR vidare i de här frågorna?
– Båda processerna lever och fortgår, men nu kommer det att krävas ganska mycket politik. Vi får rikta in oss på Ålandsministern och statssekreterarna, de är nyckelspelare i den här processen, säger Harry Jansson.