När Ålandstidningen pratar med Peter Granholm på fredagsförmiddagen har han och kollegan Anders Gustafsson ännu inte diskuterat torsdagens dom desto mer ingående.
– Men det gick som vi hoppades förstås. Åland vann mot Åland. Så här kan det inte få gå till, då är det ingen större vits att delta i upphandlingar. Lagar är till för att följas.
– Vi är nöjda med att domaren fann att Åda gjort något brottsligt, men vad får det för konsekvenser? Det har egentligen inte blivit något kännbart straff. Inblandade tjänstemän och politiker har inte behandlat medborgarna rätt. Frågan är om någon nu stiger fram.
Tingsrätten utdömer inget skadestånd till er, hur tänker ni kring det?
– Det får domstolen stå för. Men eftersom vi gjort jobbet för att lyfta frågan kan man ju tycka att det vore någorlunda rättvist om vi fått vår externa kostnader täckta.
Både vunnit och förlorat
Tingsrätten skriver att parterna får stå för sina respektive rättegångskostnader eftersom de ”ömsom vunnit, ömsom förlorat”. För Pedagos del, såväl som för Ådas, handlar det om drygt 87.000 euro. Men enligt Peter Granholm är Pedagos sammanlagda juridiska kostnader i ärendet högre än så, cirka 120.000 euro. För att över huvud taget få ut handlingarna kring upphandlingen, som ligger till grund för stämningen av Åda, anlitade man juridisk expertis. Företaget hade heller aldrig någon chans att ta ärendet till Marknadsdomstolen – vilket hade blivit betydligt billigare. När man väl fick ut handlingarna var det för sent att vända sig till Marknadsdomstolen.
Finns det risk att privata aktörer inte har råd att driva liknande frågor efter ett sådant här utslag?
– Jag tycker inte det är någon hemlighet sedan tidigare, det vet de som försökt. De flesta knyter handen i fickan.
För mycket regler
Peter Granholm säger att ”de som är kloka” låter bli att blanda sig med den offentliga sektorn eftersom det är för krångligt. Det är för mycket regler och ska-krav, och det är inte värt arbetet, kostnaderna och risken. Men så skulle det inte behöva vara, menar han:
– Är man kompetent att förstå lagstiftningens intention behöver det inte vara särdeles krångligt. Man behöver inte var rädd för att diskutera en affär med leverantörer i förväg, det är inte förbjudet. Ta en diskussion med marknaden, gör inte en ska-lista som är orealistisk.
Pedago valde att stiga av upphandlingen eftersom man inte kunde uppfylla de krav Åda ställde. Men med facit i hand uppmanar Peter Granholm alla kollegor i branschen att lämna offert även om man inte vill ha uppdraget, så att man blir part i målet.
– Man får inte tillgång till handlingarna på något annat sätt. Vill de fuska måste vi också fuska.
Överklagar ni domen?
– Det har vi inte diskuterat ännu.