Alfons Röblom säger att många aktörer redan sedan tidigare visat intresse för den åländska havsbaserade vindkraften.
– Nu har vi två aktörer som väldigt tydligt börjat etablera sig på Åland. Det är positivt och skapar ett mervärde för det åländska samhället. Sedan finns det flera aktörer som visat ett väldigt tydligt och kontinuerligt intresse, men jag kan inte säga exakt hur många det handlar om just nu.
Tror du att fler aktörer öppet kommer att visa sitt intresse framöver?
– Ja, utan att veta någonting. Privata aktörer kommunicerar förstås vad de vill, men med tanke på den åländska potentialen och det intresse som funnits hittills skulle jag bli förvånad om inte fler aktörer gav sig in på banan.
Bäst för Åland
Enligt Alfons Röblom gäller det för landskapsregeringens nu att fatta beslut och konkurrensutsätta projekten så bra som möjligt.
– Vem ska få tillgång till vissa områden? Det blir en oerhört viktig process som behöver ha tydliga kriterier så att vi får till en lösning som är optimal för ålänningarna.
– Att det finns flera som är intresserade är väldigt positivt. Och det handlar inte bara om ekonomiska värden, utan också om möjligheter till innovation och synergier.
Han är också tydlig med att processen inte får stressas fram.
– Det är positivt att entreprenörer vill komma hit och bygga och förädla för att både tjäna pengar själv och samtidigt åstadkomma mervärde till det åländska samhället. Men vi måste se till att Åland får ut det bästa ur situationen.
Alfons Röblom säger också att landskapsregeringen är fullt medveten om att tidsaspekten kan påverka aktörernas intresse för etablering.
– Vi vill jobba snabbt för att komma framåt, men samtidigt får vi inte slarva bort någonting. Det finns en konkurrens med andra regioner, men vi ska komma ihåg att Åland har väldigt goda vindförhållanden och befinner sig mitt emellan två energislukande områden.