På onsdagen skrev medlemmar av Svenska folkpartiet (SFP) i en insändare till Hufvudstadsbladet att Petteri Orpos regeringsbas är oacceptabel för SFP och partiets värderingar. Missnöjet grundar sig i regeringssamarbetet med Sannfinländarna. Insändaren är undertecknad av 16 aktiva inom partiet varav en riksdagsledamot, Eva Biaudet.
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är inte ledamot av SFP men ingår i Svenska riksdagsgruppen där han sitter som första vice ordförande. Han säger att han har förståelse för att man kan ha olika åsikter inom ett parti och svårigheterna som det medför.
– Det finns olika tankar kring vad man borde göra och många våndas kring vad som är rätt beslut. Flera av de som skrivit under är personer som tyckt att det är dåligt att SFP över huvud taget gick in i regeringsförhandlingar, de ansåg helt enkelt att partiet inte skulle medverka. Med en sådan regeringsbas som det nu blev är det inte oväntat att det finns de åsikterna också. Jag tror inte att det är lätt för någon annan heller vad som är rätt beslut att göra i det utgångsläget vi fått. Riksdagen ser ganska annorlunda ut nu än före valet.
Vanligt med interna missnöjen
Mats Löfström betonar att det fanns splittringar i SFP redan före valet och att partiet har en folkrörelse där det finns många olika åsikter.
– Det är en styrka så länge det inte äventyrar funktionsdugligheten och Svenska riksdagsgruppens förutsättningar att medverka i regeringssamarbetet. Samma sak gäller vid omröstningen av regeringsprogrammet, som nio av våra tio ledamöter stod bakom.
Han berättar att det fanns interna missnöjen i olika frågor även under förra regeringsperioden men att de hittills lyckats hitta samförstånd och kunnat jobba vidare.
– Alla har rätt till sin egen åsikt. Samtidigt är det viktigt att det i regeringssamarbetet finns en grundförutsättning för att riksdagsgruppen som ingår stöder regeringens politik och det man kommit överens om i regeringsprogrammet. Det finns alltid delar man tycker är mindre bra och delar man tycker är väldigt bra, det är alltid en kompromiss. Inget parti får igenom all sin politik.
Vad blir konsekvenserna av en större splittring inom SFP?
– Om det blir en större splittring kommer inte regeringssamarbetet att fungera och såklart riskerar den grupp som har splittring delvis att tappa inflytande. Men jag tror att det är för tidigt att säga vad som kommer hända, riksdagen har sommarpaus nu så jag tror man ska vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser i nuläget.
Mats Löfström säger att han hade önskat en annan regeringsbas, nämligen ett samarbete mellan Samlingspartiet och Socialdemokraterna. Men då valresultatet gav en annan riksdag fick man tänka om.
– Ur mitt och Svenska riksdagsgruppens perspektiv handlade det då om att välja om vi ska sitta i opposition eller vara med och försöka göra det bästa av situationen och säkerställa politik som är bra för det svenska språket och för Åland. Dessa frågor är svåra att bevaka i opposition så i det här läget valde vi att gå till förhandlingar.
– Styrkeförhållandet är vad det är. Även om valresultatet inte blev som alla önskat sig måste vi i en demokrati acceptera det. Det gäller för alla att navigera på bästa sätt i svåra politiska lägen.
Arbetsgrupp för jämlikhet
För tillfället har riksdagen sommarpaus men vid nästa sammanträde i september väntar en eventuell misstroenderöstning mot finansministern Riikka Purra (Sannf). I nuläget ligger bollen hos statsministern Petteri Orpo som tillsammans med regeringens partiordföranden diskuterar hur man ska gå vidare för att få ett fungerande regeringssamarbete. Regeringen har så här långt fattat ett beslut om en arbetsgrupp som ska ta fram ett meddelande till riksdagen om att arbeta för jämlikhet och allas lika värde och mot rasism.
– För egen del är jag nöjd över att regeringen fattat ett sådant beslut. Efter den här processen, oavsett om regeringen är funktionsduglig eller inte, kommer vi se initiativ till att göra arbetet med de här frågorna på fullaste allvar och stärka allas lika värde. Sådant arbete är aldrig bortkastat, säger Mats Löfström.
Han konstaterar att processen fortsätter men att det ännu inte finns några slutgiltiga besked. Själv har han tagit fram några konkreta förslag som han hoppas kommer tas med i meddelandet till riksdagen. Bland annat ser han det som viktigt att regeringen fortsättningsvis deltar i Prideparaden i Helsingfors för att markera lika människors värde.
– Det har man gjort tidigare men det är vissa, inte bara sannfinländare, som tycker att det är olämpligt. Jag hoppas att statsministern själv går med i paraden nästa år.
Han hoppas också att man kan budgetera pengar och sätta ihop ett program för att kunna stöda undervisningen och läroplanen i skolan i syfte att utbilda om jämlikhet.
– Det finns inget ont som inte för något gott med sig. Även om de senaste veckorna har varit jobbiga har händelserna inom regeringen tvingat samhället att föra diskussioner kring de här frågorna. Det är positivt att diskussioner förs och jag hoppas att de kan utmynna i konkreta åtgärder. Jag har haft möjlighet att också diskutera det här med statsministern och han tar det på allra fullaste allvar.