Landskapsregeringen tog förra veckan ett inriktningsbeslut när det gäller ett nytt larmsystem. Bakgrunden är, som Ålandstidningen tidigare berättat, att larmsystemet Ålarm fasas ut och senast i november 2026 måste ett nytt system vara på plats. Ålarm kostade cirka 3,5 miljoner och den ursprungliga budgeten var på 1,5–2 miljoner euro.
– Ålarm blev mycket dyrare än man trott, det är ett komplext system. Det finns ett giltigt avtal till och med 2026. Vi har gjort ställningstagandet att inte ha ett eget system och gå in i ett större, antingen det finska eller svenska, säger civilminister Ingrid Zetterman (Lib).
Nu ska diskussionerna med Inrikesministeriet intensifieras om en integrering i det finska alarmsystemet Erica samtidigt som en fördjupad förstudie görs med SOS alarm i Sverige. I studien tas underlag fram för ett praktiskt genomförande och verkliga kostnader om Åland skulle anslutas till SOS alarm.
Ingrid Zetterman säger att det finns fördelar och nackdelar med bägge system.
– Med SOS alarm är fördelen bland annat att då vet man att allt är på svenska. Skulle det bli Erica finns en viss språklig risk.
Samma basplattform
Tidigare tf alarmmästare Johan Ehn och polismästare Johan Pawli har haft centrala roller i utvecklingsarbetet kring Ålarm.
Hur har Ålarm fungerat, Johan Pawli?
– Det har fungerat bra. Utmaningarna har funnits i organisationsstorleken och hur man hinner utveckla och implementera delar i systemet och olika funktioner, säger Johan Pawli.
Johan Pawli säger att problemet är att man har ett avtal som var upphandlat för bara 4+2 år. Parallellt med det här uppstår det regelbundet nya krav, bland annat genom olika EU-direktiv.
– De lösningar som krävs för att leva upp till EU-kraven är komplicerade och dyra. I längden behöver vi samarbete med en större aktör för att klara av att hantera komplexiteten och kostnaderna.
– I god tid före avtalet går ut måste man bestämma sig för om man ska ha samarbete med Finland eller Sverige, fortsätter Johan Pawli.
Johan Ehn säger att man nu i tre och ett halvt års tid fört diskussioner med att integrera Ålarm med det finska systemet Erica.
– Det handlar om samma tekniska basplattform som vi redan har på Åland, där all basdata redan finns inmatat på svenska. Det kan man dra nytta av, säger Johan Ehn.
– Det överlägset viktigaste är att 112 alltid fungerar, säger Johan Pawli.