Det stöd som landskapsregeringen beviljat Viking Line för rederiets åtaganden i projektet uppgår till 40 procent av kostnaderna, dock högst 150.000 euro.
– Det är våra fartyg som kommer att användas för att testa tekniken. Det handlar om allt från bränslen till batterier och laddning av elbilar. Det är ett helhetsprojekt där vi redan under en tid suttit i olika grupper och diskuterat, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Hon berättar att förhoppningen är att en anläggning för tillverkning av syntetisk metan inom några år ska sättas upp i Finland. Fortum har bland annat funnits med i diskussionerna tidigare.
– De är med och är intresserade. Men för att få det att funka måste det finnas ett tillräckligt stort utbud av syntetiskt metangas, och till ett realistiskt pris. Då är vi väldigt intresserade, men det är pris och utbud som avgör.
För närvarande kör Viking Line på lågsyntetisk olja i stället för LNG eftersom gasen är tre gånger så dyr.
Hur sannolikt är det att syntetiska bränslen är tillräckligt konkurrenskraftiga redan om fem år?
– Det vågar vi inte säga. Allt beror på hur anläggningar i Finland kommer i gång med tillverkningen. Vi har sagt att vi är intresserade. Men omställningen måste kunna göras till ett rimligt pris.
Hon lyfter också nya krav från EU som inom några år kommer göra att rederier och andra aktörer tvingas betala för sina utsläpp.
– Så det finns nog ett stort intresse av att få ner utsläppen på alla sätt och vis.